Votul final asupra Politicii Comune in domeniul Pescuitului reprezinta pentru Greenpeace un succes moderat al campaniei organizatiei noastre de promovare a pescuitului sustenabil, a declarat miercuri, pentru Green Report, Doina Danciu, campaign coordinator Greenpeace Romania.
Din pacate, efecte imediate asupra stocurilor de peste nu vor exista, caci obligatia de a pune capat pescuitului excesiv pentru majoritatea stocurilor are termen 2015, dar permite inca cinci ani in plus in cazuri exceptionale si nici nu exista un termen pana la care sa se atinga nivelul de sustenabilitate. Pe de alta parte, efectele asupra activitatii micilor pescari depind mult si de modul cum va ajunge la ei ajutorul financiar”, a declarat Doina Danciu.
Reprezentantul Greenpeace Romania considera ca influenta noii reforme a pescuitului in Romania se va simti mai ales in privinta posibilitatilor de dezvoltare a acvaculturii, a locurilor de munca in zonele de coasta si a aprovizionarii cu peste intr-o maniera sanatoasa.
Pescarii romani vor simti un impact ceva mai semnificativ mai ales dupa votul final privind Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime, care, conform Greenpeace ar trebui sa duca la cresterea ajutorului financiar pentru colectarea datelor, cercetare si aplicarea politicii, precum si la incetarea ajutorului financiar care stimuleaza pescuitul excesiv si, implicit, la cresterea ajutorului financiar destinat micilor pescari”, a explicat Doina Danciu.
Politica Comuna pentru Pescuit a primit votul final in plenul PE
Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), inclusiv masurile pentru a opri pescuitul excesiv si pentru a interzice aruncarea pestelui inapoi in ape, care au reprezentat obiectivele cheie ale Parlamentului European (PE), a fost aprobat in vot final de plen marti. Regulile de etichetare au fost, de asemenea, revizuite pentru a imbunatati informatiile oferite consumatorilor. Noua legislatie va permite un pescuit mai durabil si va intra in vigoare la timp, la inceputul lui 2014.
Reforma va aborda cea mai mare problema a Politicii comune de pescuit, si anume pescuitul excesiv. Consiliul UE va fi obligat acum sa actioneze in mod durabil cand va negocia cotele de pescuit”, a spus raportorul Ulrike Rodust.
Pescarii vor fi obligati sa respecte “cota maxima durabila” (MSY), adica prada nu trebuie sa depaseasca cota de reproducere a unei anumite specii intr-un an. Obiectivul este de a reface si a mentine rezervele de peste peste nivelele care pot produce MSY.
Interzicerea aruncarii prazii
Aruncarea prazii inapoi in apa, de obicei pentru ca este dintr-o specie sau de o marime nedorite, reprezinta aproape un sfert din totalul prazilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate inapoi in apa mor.
Pentru a pune capat acestei practici paguboase, care in prezent nu este interzisa, vasele de pescuit vor fi obligate sa aduca la tarm cel putin 95% din toata prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, incepand gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat si a reusit sa pastreze acest procentaj cat de mare posibil, aproape de interzicerea totala.
Prazile aduse la tarm care nu au dimensiunea dorita, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decat pentru consumul uman.
O reforma cuprinzatoare
Reforma are in vedere multe prevederi ale CFP. De exemplu, principiul durabilitatii se va aplica de acum incolo vaselor UE care pescuiesc in afara apelor UE, astfel incat pescarii europeni vor putea lua doar pestele in surplus din apele teritoriale ale statelor terte. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subventiilor din fondul UE pentru pescuit.
Mai mult, noile reguli de piata vor asigura o mai buna informare a consumatorilor despre pestele pe care il cumpara, printre altele datorita unei etichetari mai detaliate privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat.
80% din resursele de peste din Mediterana sunt pescuite excesiv
Datele Comisiei Europene arata ca 80% din resursele de peste din Mediterana si 47% din cele din Atlantic sunt pescuite excesiv. Reforma votata in plen stabileste masuri clare si dure, care sa rezolve aceasta problema. Textul a fost adoptat cu 502 de voturi pentru, 137 impotriva si 27 de abtineri.
Votul de astazi al Parlamentului European inseamna ca avem in prezent o politica prin care se va schimba radical pescuitul si se va deschide calea unui viitor sustenabil atat pentru pescarii nostri, cat si pentru resursele noastre”, a declarat Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit.
PCP reformata va garanta ca aceleasi principii si standarde de sustenabilitate se aplica pescarilor din UE care pescuiesc in ape straine si ca UE va continua sa promoveze sustenabilitatea in acordurile sale internationale. Este vorba despre o reforma foarte ampla care prevede o schimbare la nivel de guvernanta si initiative regionalizate care vor permite partilor interesate si statelor membre sa stabileasca multe detalii legate de gestionarea curenta a activitatii de pescuit.
Actuala politica de pescuit favorizeaza operatiunile distructive, pe scara larga si a dus la o crestere nesustenabila a capacitatii flotei de pescuit a UE, care, la randul ei, determina pescuitul excesiv. In timp ce cele mai puternice vase prind cel mai mult peste, vasele de pescuit de dimensiuni mici (aproximativ 12 metri sau mai putin) reprezinta aproximativ 80% din sectorul european de pescuit si de obicei au cel mai redus impact asupra mediului.
In noiembrie 2012, pescari de coasta din toata Europa au semnat o declaratie comuna pentru a face apel la o reforma echitabila a politicii comune de pescuit.