Greenpeace a solicitat filialelor organizatiei neguvernamentale din Ungaria, Austria, Polonia, Slovacia si Slovenia sa trimita scrisori parlamentarilor europeni prin care sa le solicite acestora semnaturi pentru sustinerea Declaratiei 85/2007 contra utilizarii tehnologiei bazate pe cianuri in minerit, potrivit unui comunicat al Greenpeace.
In urma cu o saptamana, organizatia a trimis astfel de scrisori europarlamentarilor romani Horia Toma, Adina Valean, Tiberiu Barbuletiu, Daciana Sarbu, deponentii declaratiei, de la care au obtinut semnaturi.
Filiala din Bruxelles a Greenpeace va trimite, in cursul acestei saptamani, scrisori tuturor deputatilor din Parlamentul European.
Printre consecintele pe care le implica utilizarea cianurii in extractiile miniere se numara spargerea barajelor si deversarea apei cu cianuri peste baraje, potrivit sursei citate.
De asemenea, Greenpeace doreste sa obtina sprijinul din partea Comisiei Europene cat si a Consiliului European in sustinerea Declaratiei.
Proiectul de lege a fost realizat dupa a accidentul de la Baia Mare, din anul 2000, cand, in urma ruperii barajului, s-au revarsat 100.000 metri cubi de apa contaminata cu cianura si metale grele, provocand o catastrofa ecologica.
Pentru a sustine acest proiect de lege, organizatia non-guvernamentala Alburnus Maior va trimite in cursul acestei saptamani tuturor europarlamentarilor o scrisoare prin care isi va exprima dorinta ca proiectul de lege contra utilizarii cianurii ca modalitate de exploatare miniera viabila, initiat in Parlamentul Romaniei, sa fie extins si la nivelul UE.