Greenpeace și Enel își unesc forțele în lupta pentru emisii reduse de carbon

În urmă cu doar un an, gigantul energetic italian Enel se lupta în instanță cu Greenpeace, care a acuzat compania că ar ucide oameni prin poluarea provenită de la centralele pe cărbune. Astăzi, cele două grupuri sunt prieteni buni și Greenpeace spune că Enel este pe cale de a fi „primul gigant energetic cu adevărat verde”, informează The Guardian.

3000

Schimbarea vine de la faptul că noul CEO al Enel, Francesco Starace, a observat că valul pentru companiile de utilități merge într-o singură direcție– către emisii reduse de carbon – datorită costurilor în scădere rapidă pentru energia regenerabilă, rețelelor inteligente și eficiente și sporirii acțiunii guvernelor în ce privește schimbările climatice.

„Valul merge într-o singură direcție, iar fiecare poate decide în ce sens vrea să înoate”, a declarat acesta pentru The Guardian într-un interviu. „Nu putem controla valul – dar putem controla evoluția tehnologiei. Cine crede că poate controla valul, e nebun, după părerea mea.”

Enel, cea mai mare companie de utilități din lume în funcție de baza de clienți, a luat o decizie și a promis că nu va mai construi niciodată o nouă centrală pe cărbune și că va fi neutră din punct de vedere al carbonului, până în 2050.

Alte câteva companii de utilități importante, cum ar fi E.ON și Vattenfall, au făcut pași mici în aceeași direcție, dar Starace crede că un număr mare de companii care vor lua decizii similare este iminent. „Veți avea surprize mari”, spune el. „În următoarele 12 luni, veți vedea că cele mai multe companii o vor lua, mai mult sau mai puțin, pe această cale.”

Este clar că vântul bate în special spre energia regenerabilă și rețelele inteligente, spune Starace. „Nu cred că veți vedea pe cineva care să spună că acest lucru este total greșit, pentru că este destul de evident. Nu cred că noi am fost genii. Știam că acest lucru este corect și cred că toată lumea știe, mai mult sau mai puțin.”

Cărbunele generează în prezent 29% din energia electrică livrată de Enel în cele 61 milioane de case și companii din 40 de țări. Dar Starace spune: „Aceste centrale sunt practic învechite tehnologic și nu poți face prea multe în acest sens.”

El spune că centrala pe bază de cărbune inaugurată în Chile în acest an va fi ultima pentru Enel. „De ce ai investi 1 miliard de euro în ceva care are nevoie de 10 de ani pentru a fi construit și până să finalizezi construcția descoperi că nu își mai are rostul. Durează prea mult pentru a se potrivi cu lumea de azi”, a spus Starace.

Cu energia nucleară este aceeași poveste, sau chiar mai rău: un ciclu de timp și mai lung”, spune Starace. „Tehnologia nucleară de astăzi – deși nu tehnologia nucleară, în general – reprezintă o fundătură. Dovada este faptul că aceste centrale uriașe noi sunt de obicei coșmaruri de inginerie și construcție.”

Francesco Starace
Francesco Starace

El spune că reactoarele planificate de compania franceza EDF pentru Marea Britanie sunt „cele mai bune din clasă” în ce privește tehnologia, dar se ajunge la același punct mort: „Admir că au curajul de a continua, dar aceste centrale necesită prea multă inginerie și sunt incredibil de complexe și foarte, foarte greu de finalizat.”

Centralele pe gaze – care poluează la un nivel aflat la aproximativ jumătate comparativ cu cele pe cărbune și care se construiesc mai rapid – ar putea fi construite până în 2025, a spus Starace, dar nu după această dată. El este foarte sceptic cu privire la costul de captare a carbonului și tehnologia de stocare – captarea emisiilor de CO2 și stocarea acestora – care, conform unora, ar putea transforma centralele pe combustibil în centrale verzi. „Noi nu credem că funcționează. Din punct de vedere tehnic sigur funcționează, dar din punct de vedere economic, nu”, a explicat CEO Enel

În loc de proiecte pe combustibili fosili, jumătate din cele 18 miliarde de lire sterline alocate pentru investiții în dezvoltare de către Enel în următorii cinci ani va fi investită în energia solară și eoliană, care asigură în prezent 7% din electricitatea generată. O treime din investiții va fi cheltuită pentru infrastructura rețelei, iar restul  pentru a finaliza instalațiile convenționale existente, inclusiv sistemele hidro.

Companiile de utilități vor să scape de centralele vechi pe cărbunen și gaz

Companiile de utilități din Europa sunt în căutarea unor noi modele de afaceri, după ce au pierdut cel puțin 500 miliarde de dolari (365 miliarde de lire), în valoare, urmând modelul curent. Gigantul german E.ON concurează cu Enel pentru a găsi formula câștigătoare. Compania din Germania include centralele vechi pe cărbune, gaz și nucleare într-o companie separată, cu scopul de a se concentra asupra energiilor regenerabile și rețelelor, deși Starace nu este de acord cu o astfel de strategie.

O altă companie importantă de utilități din Europa, Vattenfall, își vinde marile mine de cărbune din Germania și centralele electrice,  tot pentru a se putea concentra asupra surselor regenerabile de energie. Greenpeace caută să se împrietenească și cu aceste două companii, sugerând că vor strânge bani pentru a cumpăra – și apoi pentru a închide – activele pe cărbune. Un fost director al unei alte mari companii din Germania, RWE npower, Volker Beckers, a declarat anul trecut că sistemul energetic alimentat de combustibili fosili a „ajuns la sfârșitul lui natural”

Carbune

Chiar și în Statele Unite, unde Enel activează, dar despre care Starace spune că este „în spatele curbei” în trecerea la emisii reduse de carbon, companiile de utilități adoptă limitele privind emisiile de carbon, și nu se luptă cu ele precum companiile de cărbune și cel puțin 16 state. Economia dictează trecerea către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, spun șefii companiilor de utilități, cum este directorul executiv al Dominion, Tom Farrell. „Toată lumea se îndreaptă în această direcție, oricum”, a declarat acesta pentru Wall Street Journal recent.

În câteva săptămâni, națiuni din întreaga lume se vor întâlni la Paris, la un summit de criză al ONU privind schimbările climatice, cu scopul de a ajunge la un acord pentru a opri încălzirea globală. Cel mai important rezultat pentru Starace este de a face clar faptul că economia cu emisii scăzute de carbon este ceva inevitabil. „Industria are nevoie de o direcție indicată în mod clar printr-un acord semnat de țările mari”, spune el. „Odată ce se stabilește direcția, aceea este calea de urmat, și suntem OK.”

Tranziția către energie curată „poate avea loc mult mai repede și într-un mod mai puțin complex, cu ajutorul unor cadre bune de reglementare”, spune Starace. „Sau poate dura o perioadă lungă de timp și se pot pierde sume considerabile de bani, dacă acestea nu vor exista.”

Citește și:

Greenpeace: Apple este cea mai verde companie din sectorul tehnologiilor

Greenpeace: Lego renunță la colaborarea cu Shell

Studiu Greenpeace: Cărbunele, sprijinit mai mult decât regenerabilele

Procter&Gamble, acuzată de Greenpeace că favorizează despăduririle

spot_img

Ultimele știri