Greenpeace și Bankwatch ar putea ataca în justiție HG care permite expropierile abuzive pentru o carieră de lignit

Greenpeace România și Bankwatch România, împreună cu 18 proprietari de gospodării și terenuri din Runcurel, județul Gorj, au formulat o plângere prealabilă pentru revocarea HG 960/09.12.2015, care permite exproprierea abuzivă pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord. În cazul unui refuz din partea guvernului privind revocarea hotărârii, în urma plângerii prealabile formulate astăzi, ONG-urile vor contesta actul în justiție.

Runcurel-Gorj

Până în acest moment, peste 1500 de persoane au semnat o petiție prin care îi cer premierului revocarea HG 960/2015, iar numărul de semnături continuă să crească.

Petiția este disponibilă AICI. 

Potrivit reprezentanților celor două ONG-uri hotărârea permite Complexului Energetic Oltenia să exproprieze 134 de gospodării fără negociere justă cu proprietarii, uzând de statutul de utilitate publică. Conform hotărârii, Complexul Energetic Oltenia este absolvit de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocați de la bugetul de stat.

În urmă cu o săptămână, în urma unei vizite la Runcurel, cele două organizații de mediu au transmis premierului Dacian Cioloș o solicitare pentru revocarea HG 960/2015, precum și un memoriu din partea a 24 de localnici nemulțumiți de perspectiva unor prejudicii inacceptabile.

Exploatarea industrială a cărbunelui a început acum 40 de ani în Runcurel și de atunci localnicii trăiesc într-un sat bȃntuit de poluare. În ultimii ani utilajele s-au apropiat amenințător de casele lor, în unele cazuri Complexul Energetic folosind terenuri fără acordul proprietarilor. Hotărȃrea de Guvern este actul final prin care acești oameni sunt umiliți, goniți din satul lor fără a primi suficient în schimb pentru a o lua de la capăt”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii, Bankwatch România.

Citește și:

Greenpeace și Bankwatch acuză conducerea termocentralei Turceni că încalcă legislația de mediu

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri