În cursul zilei de astăzi, reprezentanții organizațiilor de mediu Greenpeace și Bankwatch i-au semnalat Agenției de Protecție a Mediului Gorj că unul dintre grupurile energetice din cadrul termocentralei Turceni funcționează fără a avea autorizație de mediu. Activiștii cer stoparea activității și alinierea la legislația existentă privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Greenpeace și Bankwatch au semnalat autorităților faptul că cei din conducerea Complexului Energetic Oltenia că au repus în funcțiune unul dintre cele 7 grupuri energetice ale termocentralei Turceni, pentru care nu dețin autorizație valabilă de mediu. Este vorba despre grupul energetic 7, care, conform activiștilor de mediu, nu îndeplinește condițiile legale referitoare la emisiile industriale.
Termocentrala Turceni, parte din Complexului Energetic Oltenia (CEO), funcționează pe baza unei autorizații de mediu emise în martie 2014 de către Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Această autorizație nu cuprinde însă și grupul energetic 7, pentru care se semnalaseră probleme cu emisiile încă de acum 10 ani.
În 2006, administrația societății a obținut o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării pentru grupul energetic 7. Conform acesteia, aici se mai puteau desfășura operațiuni în stadiul actual timp de maximum 20.000 de ore, în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2015. Deși cele 20.000 de ore au fost epuizate în decursul anului 2014, grupul energetic a continuat să funcționeze.
Din estimările Greenpeace și Bankwatch, grupul a poluat astfel, timp de 5-6 ani, până la de 10 ori mai mult decât o permitea legislația în vigoare.
Conform Directivei 2010/75/UE privind Emisiile Industriale, transpusă prin Legea 278/2013, grupurile industriale care aveau derogări ar fi trebuit retehnologizate, astfel încât, la data de 1 ianuarie 2016, să nu depășească următoarele emisii de gaze cu efect de seră: NOx – 150 mg/m3, SO2 – 150 mg/ m3 și pulberi în suspensie – 10 mg/ m3 . Grupul 7 Turceni înregistrase în 2013 emisii de 486 mg/ m3NOx, 4898 mg/ m3 SO2 și 168 mg/ m3 pulberi în suspensie.
Greenpeace și Bankwatch cer autorităților să reacționeze
Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a precizat care ar fi măsurile la care se așteaptă din partea autorităților:
Încercăm să aflăm de la conducerea termocentralei de ce au ales să pună în funcțiune acest grup fără a respecta legislația din domeniu. Am solicitat astăzi Gărzii Naționale de Mediu să efectueze o inspecție a termocentralei. În urmă acestui control, ne așteptăm ca Garda de Mediu să constate funcționarea ilegală a grupului 7 și să dispună suspendarea imediată a activității acestuia. Echipa noastră se află acum la Turceni pentru a ne asigura că termocentrala respectă condițiile legale.
Mai mult, din declarațiile lui Alexandru Mustață, coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România, organizația sa a făcut sesizări și la nivel european:
Asociația Bankwatch Romȃnia a cerut în instanță anularea autorizației integrate de mediu pentru Termocentrala Turceni în decembrie 2014, neregulile acesteia fiind legate în principal de baza legislativă veche, standardele de emisii folosite și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului. În primă instanță acțiunea a fost respinsă, dar recursul este în judecare. În ceea ce privește redenumirea Unității 7, un artificiu prin care aceasta să beneficieze în continuare de derogări, Bankwatch Romȃnia a transmis în decembrie 2015 o sesizare către Comisia Europeană, fiind încălcate, din perspectiva noastră, patru directive și am cerut cercetarea acestui potențial caz de infringement.