Greenpeace: "Hainele de lux contamineaza apele"

“Brandurile de lux vand haine contaminate cu substante chimice periculoase, care, odata eliberate in mediul inconjurator, produc modificari hormonale, iar unele sunt cancerigene”, se arata intr-un raport lansat astazi de Greenpeace International.

„Marile branduri de moda ne transforma pe toti in victime ale modei, prin vanzarea hainelor care contin substante chimice periculoase ce contribuie la poluarea apei, peste tot in lume, atat atunci cand sunt produse, cat si atunci cand hainele sunt spalate,” declara Yifang Li, senior campaigner pe substante toxice, Greenpeace Asia de Est.

Potrivit reprezentantului Greenpeace International, industria textila continua sa trateze retelele publice de apa ca si cum acestea ar fi propriul lor sistem de canalizare.

Hainele au fost vandute de catre companiile Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, Blažek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger si Vancl.

“Zara vinde haine cu chimicale
ce afecteaza sistemul hormonal”

Potrivit investigatiilor Greenpeace, “s-au descoperit substante chimice periculoase in haine care provin de la 20 de branduri de moda de top, in timp ce retailerul de moda Zara vinde haine care contin substante cancerigene ori care afecteaza sistemul hormonal”.

„Unele dintre articolele testate de la Zara au iesit pozitive pentru substante care se descompun in compusi cancerigeni sau care afecteaza sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil atat pentru consumatori cat si pentru oamenii care traiesc in vecinatatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cum poate fi Zara sigura ca liniile sale de imbracaminte nu sunt contaminate cu aceste substante chimice periculoase?”, a declarat Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox, Greenpeace International.

Greenpeace cere firmelor sa faca
publice deversarile de substante toxice

Raportul investigatiei Greenpeace, „Toxic Threads – The Big Fashion Stitch-Up”, cuprinde rezultatele testelor efectuate pe 141 de obiecte vestimentare si expune legaturile dintre instalatiile producatoare de textile care folosesc substante chimice toxice si prezenta acestor chimicale in produsele finite.

Greenpeace solicita firmelor producatoare de haine sa-si ia angajamentul de a elimina toate substantele chimice toxice pana in 2020 si sa solicite furnizorilor lor sa publice informatii despre toate deversarile de substante toxice din instalatiile lor, facandu-le publice comunitatilor afectate direct de poluarea apei.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri