Greenpeace: termocentralele consumă apa necesară unui miliard de persoane

Resursele de apă dulce din lume s-ar putea reduce drastic, dacă planurile de a înființa sute de noi centrale alimentate cu cărbune vor fi duse la bun sfârșit. Avertismentul vine din partea Greenpeace International, care a analizat consumul de apă al companiilor care prelucrează în acest moment cărbune și a estimat impactul pe care le-ar putea avea noile termocentrale în zone în care există deja un deficit de apă.

carbune apa greenpeace

Harri Lammi, manager de campanii al Greenpeace Asia de Est, a atras atenția asupra pericolului dublu pe care îl implică folosirea cărbunelui ca resursă pentru producția de energie:

Dacă se vor construi toate centralele electrice pe cărbune planificate, cantitatea de apă consumată de industria cărbunelui se va dubla. Acum, știm că folosirea cărbunelui nu poluează doar cerul și alimentează schimbările climatice, dar ne privează și de cea mai prețioasă resursă pe care o avem: apa.

La nivel global, există deja 8.359 de termocentrale alimentate cu cărbune. Acestea consumă cantitatea de apă necesară pentru a satisface nevoile unui miliard de oameni.

În plus, există planuri pentru a construi și altele. Un sfert dintre ele – în zone care se confruntă deja cu un deficit de apă dulce, întrucât apa se consumă mai repede decât se pot realimenta în mod natural bazinele. Printre acestea, se numără zone din China, India și Turcia.

Industria cărbunelui este una dintre cele mai mari consumatoare de apă. Conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie, peste 20 de ani, această industrie va fi responsabilă pentru 50% din creșterea consumului de apă necesar generării de energie. Cercetarea Greenpeace indică faptul că, dacă planurile de a deschide noi termocentrale vor fi duse la bun sfârșit, consumul lor de apă va crește cu 90%.

Organizația de mediu recomandă stoparea imediată a planurilor de a construi termocentrale alimentate cu cărbune în zone cu deficit de apă și înlocuirea lor cu centrale eoliene sau solare. De asemenea, sugerează închiderea termocentralelor mai vechi de 40 de ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri