Greenpeace: Independența energetică națională nu poate fi asigurată de gazele de șist

Primele două capitole din proiectul Strategiei energetice naționale a României pentru perioada 2015-2035, supuse unei noi dezbateri publice, au fost amendate de Greenpeace România. Potrivit ONG-ului de mediu, tehnologii ineficiente și costisitoare, cum ar fi captarea și stocarea carbonului, sunt prezentate drept oportunități, iar propunerile pentru asigurarea independenței energetice, reprezentate de gazele de șist,  se dovedesc a fi nesigure, la fel ca și importurile de uraniu.

 

 

Departamentul pentru Energie a lansat la sfârșitul anului trecut o nouă dezbatere publică asupra strategiei energetice naționale. Potrivit autorităților, necesarul de investiții în sectorul energetic românesc este de aproximativ 100 miliarde euro în urmatorii 20 de ani, iar rezervele actuale de țiței s-ar putea epuiza în 23 de ani și cele de gaze naturale în 14 ani.

Organizația Greenpeace România a transmis punctul său de vedere cu privire la documentul elaborat de Ministerul Economiei și anume primele două capitole publicate din Strategia Energetică: „Analiza stadiului actual” și „Angajamentele naționale și internaționale”. Unul dintre obiectivele strategiei energetice, se arată în document, este asigurarea securității energetice a țării, în contextul în care cererea de energie va crește. Fără a pune la îndoială importanța securității aprovizionării – obiectivul în sine -, Greenpeace contestă justificarea acestuia, bazată pe presupunerea că în viitor cererea de energie va crește, presupunere contestată însă chiar în același document, în mai multe rânduri.

Un alt punct asupra căruia Greenpeace formulează obiecții este susținerea independenței energetice din resurse nesigure, cum ar fi gazele de șist, sau pe importuri, precum uraniul. În ceea ce privește gazele de șist, existența acestora pe teritoriul țării noastre este încă neconfirmată, mai mult, este chiar infirmată de către autorități reprezentative în domeniu ale statului român.

ONG-ul se arată nemulțumit și de faptul că ministerul nu a pus la dispoziție un calendar al procedurii complete pentru elaborarea Strategiei Energetice, doar un termen pentru finalizarea revizuirii strategiei energetice a României: luna mai 2015. Documentul a fost publicat în data de 5 decembrie 2014, perioada consultărilor fiind până pe 10 ianuarie 2015 – o perioadă de timp care nu poate fi încadrată cu ușurință în termenul recomandat pentru astfel de proceduri la nivel european. Directiva pentru evaluarea strategică de mediu recomandă „o perioadă rezonabilă” pentru asemenea consultări.

Citește și:

Greenpeace solicită desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari

Greenpeace: Lego renunță la colaborarea cu Shell

 Brazilia: Greenpeace denunță exportul ilegal de arbori spre Europa

spot_img

Ultimele știri