Incendiul de pădure din nord-estul Siberiei ar putea deveni cel mai mare din istoria înregistrată, au declarat experții de la Greenpeace Rusia.
Republica Sakha (Yakutia), cea mai mare și mai rece regiune din Rusia, a fost devastată de incendiile sălbatice fără precedent, care sunt acum mai mari decât toate celelalte incendii din lume puse la un loc. Locuitorii se află în stare de urgență de săptămâni întregi, iar depunerile groase caustice se depun în straturi și ajung la mii de kilometri distanță. Mii de voluntari au fost retrutați pentru a lupta cu incențiile.
Cel mai mare dintre aceste incendii a depășit 1,5 milioane de hectare, a declarat pentru The Moscow Times, Alexey Yaroshenko, expert în păduri Greenpeace.
„Acest incendiu trebuie să crească cu aproximativ 400.000 de hectare pentru a deveni cel mai mare din istoria documentată. Este imposibil să oprești acest incendiu prin eforturile umane. Pompierii ar trebui să stingă o linie de foc lungă de 2.000 de kilometri”, a spus Yaroshenko.
Doar ploaia ar putea opri sau încetini semnificativ acest incendiu, însă precipitațiile sunt puțin probabile la acest moment, potrivit expertului.
„În cel mai bun caz, am putea salva așezările și infrastructura care se află pe calea incendiului”, a spus el.
Comentariile lui Yaroshenko apar la câteva zile după ce un raport climatic important al Națiunilor Unite a dat un semnal de alarmă la încălzirea globală și a solicitat măsuri mai ambițioase pentru a preveni scăderea controlului climatului.
Experții spun regiunea Sakha se încălzește rapid, înregistrând o creștere anuală a temperaturii medii cu 3 grade Celsius de la începutul secolului al XX-lea, combinată cu o secetă record în ultimii 150 de ani, în timp ce vânturile puternice și-au lăsat, de asemenea, amprenta în taiga.
Practicile silvice dăunătoare sunt un factor cheie în răspândirea fără precedent a indendiilor, a declarat pentru Moscow Times expertul Greenpeace Yulia Davydova, deoarece autoritățile regionale nu sunt obligate să stingă focurile în așa-numitele „zone de control” – zone îndepărtate de așezările umane. Exploatarea, atât legală, cât și ilegală este o altă cauză.
La nivel național, peste 13,4 milioane de hectare de teren au fost arse de incendii – o zonă aproximativ de dimensiunea Greciei – până în 2021, spune Greenpeace, citând date oficiale.