O investigație sub acoperire realizată de Greenpeace demonstrează faptul că marile companii poluatoare pot plăti academicieni pentru a publica lucrări care să demonstreze beneficiile folosirii combustibililor fosili în statele aflate în curs de dezvoltare și să combată contribuția sectorului la încălzirea globală.
Companiile care activează în domeniul combustibililor fosili pot plăti academicieni de la universități prestigioase, pentru a realiza studii care să pună la îndoială efectele schimbărilor climatice. Este concluzia unei investigații sub acoperire realizată de Greenpeace UK.
Reporterii Greenpeace s-au dat drept consultanți ai companiilor de cărbune, petrol și gaze și au cerut unor profesori de la Princeton și Penn State să redacteze lucrări în care să promoveze beneficiile dioxidului de carbon și a folosirii cărbunelui în țările în curs de dezvoltare. Profesorii au fost de acord să le scrie, fără să divulge însă sursa finanțării.
„În niciunul dintre cazuri nu este identificat sponsorul. Toate lucrările mele sunt publicate ca om de știință independent”, i-a asigurat profesorul Frank Clemente de la Universitatea Penn State pe „consultanți”.
Profesorul William Happer, cunoscut ca sceptic al schimbărilor climatice, a agreat să scrie un raport pentru compania petrolieră Middle Eastern, despre beneficiile dioxidului de carbon. Și el i-a asigurat pe cei care l-au contactat să păstreze anonimatul companiei finanțatoare. În e-mailurile către reporteri, acesta a mărturisit că Peabody Energy l-au plătit cu mii de dolari pentru a certifica un raport de stat.
Greenpeace a pus la dispoziția cititorilor conversațiile pe e-mail cu cei 2 profesori: Frank Clemente și William Happer.