Greenpeace: depozitarea deșeurilor nucleare devine „criză globală”, în condițiile în care stocul ajunge la 250.000 de tone

Deșeurile nucleare se aglomerează în întreaga lume, chiar dacă țările se luptă să elimine combustibilul uzat care va rămâne extrem de toxic timp de multe mii de ani, potrivit unui raport Greenpeace.

O analiză a instalațiilor de depozitare a deșeurilor din șapte țări cu energie nucleară a arătat că unele dintre acestea au fost aproape de saturație, a declarat organizația non-guvernamentală.

Toate aceste națiuni s-au confruntat, de asemenea, cu alte probleme care încă nu au fost complet controlate: riscul de incendiu, aerisirea gazelor radioactive, contaminarea mediului, eșecul containerelor, atacurile teroriste și creșterea costurilor.

Raportul comandat de Greenpeace France unui grup de experţi trece în revistă deşeurile produse de „lanţul” combustibilului nuclear, de la extragerea uraniului până la combustibilul uzat descărcat din reactoare, care este, potrivit ONG-ului, cel mai periculos. 

Conform raportului, în prezent există „un stoc mondial de circa 250.000 de tone de combustibil uzat cu nivel ridicat de radioactivitate”, repartizate în circa 15 ţări. 

„După mai mult de 65 de ani de la începerea utilizării civile a energiei nucleare, nici o țară nu poate pretinde că are soluția de a gestiona cele mai periculoase deșeuri radioactive”, a declarat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace Germania și coordonator al raportului.

În cea mai mare parte, acesta este „depozitat în bazine de răcire în perimetrul reactoarelor”, or aceste bazine de stocare a combustibilului uzat sunt vulnerabile la atacuri din exterior, a indicat un raport anterior al Greenpeace. 

Topirea parțială a centralei nucleare de la Fukushima în 2011 a scos în evidență faptul că riscul ridicat de căldură al bazinelor de combustibil uzat nu este ipotetic.

Raportul de 100 de pagini, elaborat de un grup de experți, a analizat deficiențele în gestionarea deșeurilor voluminoase în Franța, care are a doua cea mai mare flotă a reactoarelor nucleare (58), după Statele Unite (aproximativ 100).

„Nu există o soluție credibilă pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor nucleare pe termen lung în Franța”, se arată în raport.

Documentul evocă însă şi „potenţialul pericol de acumulare” din bazinele reactoarelor din SUA, care conţin „de trei până la patru ori mai mult combustibil nuclear uzat decât a fost prevăzut în momentul concepţiei”. 

Raportul critică în special gestionarea deşeurilor nucleare în şapte state – Belgia, Franţa, Japonia, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi SUA, pentru a conchide că „nicăieri în lume nu a fost creat un sistem subteran de depozitare viabil, sigur şi durabil” şi chiar şi în Suedia şi Finlanda, statele unde iniţiativele în acest sens sunt cele mai avansate, se menţin „mari incertitudini”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri