Organizatia nonguvernamentala Greenpeace cere reformarea Agentiei europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) care are datoria de a evalua riscul organismelor modificate genetic. Apelul Greenpeace vine dupa ce, miercuri, Comisia Europeana a amanat o decizie in cazul aprobarii a trei tipuri de OMG-uri, hotarand, in schimb, sa le retrimita EFSA pentru reevaluare.
„Rezultatele dezbaterii din Comisiei reprezinta un vot clar de non-confidenta in EFSA. Ne intrebam de cate ori mai este pregatit Barroso sa ignore dovezile stiintifice si opinia publicului pana cand va lua decizia pe ca o doreste. Cand Barroso cere pentru a treia oara opinia nefondata si neadecvata a EFSA in legatura cu siguranta OMG este ca si cum ar pune o vulpe paza la un cotet de pasari”, a declarat Contiero Marco, director campanii OMG Greenpeace UE.
Greenpeace cere reformarea EFSA pentru a asigura ca opiniile sale vor fi bazate stiintific si impartial. Agentia nu are destui angajati si ii lipsesc expertii pentru a-si indeplini obligatiile legale fata de evaluarea riscurilor OMG conform legislatiei UE, sustin reprezentantii Greenpeace.
Gabriel Paun, coordinator Greenpeace, acuza, de asemenea, si Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Romania (ANSVSA), despre care spune ca „se ascunde sub fusta EFSA cand isi exprima opiniile cu privire la riscurile OMG”.
„Comisarii au gresit totusi ca nu au luat o decizie finala asupra porumbului pesticid. Luand in considerare serioasele ingrijorari asociate acestor plante, dosarul ar fi trebuit respins, in loc sa intarzie procesul cu doi ani prin retrimiterea catre EFSA”, a mai spus Gabriel Paun.