Greenpeace a instalat, cu ajutorul artistului brazilian Siron Franco, un sistem multimedia intr-un copac amazonian de 12 metri lungime la sediu Comisiei Europene din Bruxelles. Trunchiul, luat dintr-o zona defrisata ilegal din padurea amazoniana din Brazilia are noua monitoare care arata imagini despre frumusetea si distrugerea zonei, potrivit unui comunicat Greenpeace.
Aceasta miscare subliniaza participarea intensiva a Europei la defrisari si necesitatea unei noi legi care sa interzica taierea ilegala a copacilor cat si stabilirea unor standarde inalte pentru produsele din lemn. La sfarsitul acestei luni, Comisia Europeana va vota daca sa se aplice sau nu o noua lege impotriva taierii ilegale a copacilor.
„Avem urgent nevoie de aceasta lege in scopul controlarii pietei lemnului si pentru ca cei ce cumpara lemnul sa nu fie considerati complici la aceste crime forestiere. Este de neconceput ca ecosistemele de padure se fie degradate de dragul unor produse precum mobila ieftina de gradina, servetele de hartie si materiale de constructie in plus”, a spus Sebastien Risso partcipant la campania sustinuta de Greenpeace.
In fiecare an, Uniunea Europeana (UE) cumpara milioane de tone de lemn din zone precum padurea amazoniana, sud-estul Asiei si Congo, unde taierea ilegala a copacilor este constanta. Aceste practici conduc la defrisare si in final la disparitia speciilor.
Comisarul european de mediu Stavros Dimas si alti politicieni din UE vor vizita sistemul multimedia si vor primi o pancarda din lemn cu mesajul „Opriti masacrul drujbelor! Adoptati acum legea lemnului in UE!”.
In mai putin de trei saptamani, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso a primit peste 66.000 de scrisori la cetateni ingrijorati care cer implementarea noii legi si care vor sa se asigure ca produsele pe care le cumpara provin din surse sustenabile. Nevoia unei noi legislatii este, de asemenea, sprijinita de marile companii din industria forestiera care vor sa lupte impotriva taierilor ilegale de copaci.
Sprijinirea noii legi a lemnului in UE face parte din proiectul Greenpeace pentru zero defrisari in scopul protejarii padurilor din lume si salvarii planetei.