Greenpeace a cartat 854 de hectare de păduri virgine în munții Făgăraș

În ultimele trei săptămâni, zeci de activiști Greenpeace din 14 țări europene au cartat 845 de hectare de păduri seculare în munții Făgăraș din județul Argeș. Greenpeace va propune ca aceste păduri să fie incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine care a fost instituit de Guvern.

Credit foto2-Mitja Kobal-Greenpeace
Credit foto: Mitja Kobal/Greenpeace

Analiza Greenpeace arată de asemenea că în ultimii zece ani, în zona care înainte adăpostea 2.575 de hectare de păduri virgine, 985 de hectare (38,3%) au fost distruse. Activiștii   atrag atenția și asupra faptului  că puținele păduri virgine rămase sunt încă amenințate, în mare parte de exploatările forestiere.

Activiștii au realizat un inventar detaliat în 15 suprafețe de probă  dintr-o pădure de 141,9 hectare în valea Cumpăna,  din munții Făgăraș. Ei au măsurat fiecare arbore cu un diametru la înălțimea pieptului de minim 7 centimetri, au identificat specia și au notat dacă arborele are caracteristici speciale de biotop, precum scorburi, cuiburi sau  găuri făcute de ciocănitori. Au fost măsurați și arborii morți, pe picior sau la sol, cu un diametru mai mare de 20 de centimetri, luând în considerare și diferitele stadii de descompunere.

În total, 3960 de arbori vii, din care 616 arbori cu un diametru la piept de 50 de centimetri și peste. Mai mult, au fost documentați și 197 arbori morți pe picior și 357 de arbori morți la sol. Numărul mare de arbori bătrâni vii, precum și cantitatea și calitatea lemnului mort este un indicator important al ecosistemelor intacte.

Informațiile colectate vor fi analizate pentru a sublinia valoarea ecologică a acestei păduri. În ciuda faptului că acolo au avut loc tăieri de arbori, chiar și aceste așa-numite păduri cvasi-virgine sunt foarte importante pentru climă și biodiversitate.

Greenpeace a mai documentat două zone, văile Cumpănița și Mușeteica, ajungând la un total de 845 de hectare de pădure documentate potrivit cerințelor oficiale pentru includerea în Catalog.

credit foto3 Cristian Grecu-Greenpeace
Credit foto: Cristian Grecu/Greenpeace

Doar în ultimii 10 ani, în două văi, 38,3% din pădurile virgine au fost distruse

Pentru văile Cumpăna și Cumpănița, a fost documentată o zonă cu păduri virgine de 2.575 de hectare, într-un raport publicat în 2005. O analiză a imaginilor satelitare realizată de Greenpeace arată că de atunci, 38,3% din aceste păduri au fost degradate sau distruse, în mare parte din cauza exploatărilor forestiere și a infrastructurii asociată acestora, precum drumurile forestiere și drumurilor de scoatere a lemnului.

Tăierile de arbori continuă chiar și în pădurile virgine

Greenpeace a documentat și faptul că exploatările forestiere continuă încă, chiar și în puținele păduri virgine rămase.

Din păcate, în ultimul deceniu, au avut loc exploatări forestiere legale în păduri virgine, pentru că acest lucru nu a fost prevenit de nicio lege sau practică de management silvic. Lipsa de viziune și responsabilitate a  însemnat  că România și astfel inclusiv Europa să piardă aproape jumătate din pădurile virgine existente în urmă cu un deceniu”, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate al Greenpeace România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri