Greenpeace și Bankwatch dau în judecată Guvernul, pentru a stopa deschiderea unei cariere de lignit

Greenpeace România și Bankwatch România, împreună cu 18 proprietari din satul Runcurel, județul Gorj, au acționat în instanță Guvernul, cerând anularea hotărârii prin care peste 130 de proprietari de gospodării ar urma să fie expropriați, pentru extinderea activității Complexului Energetic Oltenia.

greenpeace bankwatch guvern complexul energetic oltenia

În joc este Hotărârea de Guvern 960/09.12.2015, ”privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național” și „deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Pentru realizarea acestui proiect energetic, 134 de proprietari de case și terenuri din satul Runcurel, județul Gorj, ar urma să fie expropriați. Potrivit Greenpeace, ei nu vor avea dreptul să negocieze un preț pentru proprietățile lor, ci vor primi o sumă fixă, stabilită unilateral, „prea mică pentru a le permite refacerea unor gospodării similare în alte localități”. Se pare că acest lucru ar fi posibil întrucât proiectul este considerat unul de interes național, având statut de utilitate publică.

Ce nemulțumiri au ONG-urile și localnicii

Reprezentanții celor două organizații de mediu susțin că proiectul este însă incompatibil cu strategia energetică națională în vigoare, că nu are o documentație de urbanism valabilă și că încalcă acordul de mediu pentru extinderea carierei, dar și drepturile localnicilor. În plus, acuză Guvernul că a adoptat hătărârea fără a consulta publicul și că va acorda un ajutor de stat ilegal unei societăți comerciale, întrucât despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, iar nu din fondurile companiei.

Greenpeace și Bankwatch mai precizează că, înainte de a da în judecată Guvernul, au semnalat în repetate rânduri anomaliile pe care hotărârea 960/2015 le va produce. În data de 25 ianuarie 2016, au transmis o solicitare în nume propriu premierului și un memoriu semnat de o parte dintre locuitorii satului Runcurel, prin care aceștia își exprimau nemulțumirile și cereau revocarea hotărârii. După o lună, au primit răspuns, însă nu din partea Guvernului, ci de la Complexul Energetic Oltenia. Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace, ne-a explicat că Guvernul a redirecționat memoriul către compania care ar beneficia de hotărârea de guvern:

Exact o lună mai târziu, pe 25 februarie, memoriul localnicilor a primit un răspuns, însă nu de la premierul Dacian Cioloș – singurul în măsură să impună revocarea hotărârii – ci de la compania beneficiară, Complexul Energetic Oltenia. Compania menționa că HG960/2015 respectă legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică și – spre stupoarea locuitorilor din Runcurel – că populația a fost informată și consultată.

Cât despre răspunsul la solicitarea inițială din partea celor 2 organizații, acesta a venit din partea Ministerului Economiei, ai cărui reprezentanți au informat că cererea a fost direcționată greșit și va fi redirecționată.

Contactat de Green Report, Ionuț Cepraga a menționat că au mai solicitat o întrevedere cu Premierul, de 2 ori, în mod formal. „Nu am primit nici măcar un răspuns. Lipsa lor de reacție a fost și este o dezamagire.” Mai mult, au prezentat rezultatele unei petiții semnate de aproape 4.000 de persoane. Se pare însă că nici de această dată Guvernul nu a avut o reacție, potrivit reprezentantului Greenpeace.

Este și motivul pentru care au recurs la acționarea în instanță, un demers față de care, însă, nu au așteptări prea mari. „Un proces poate să dureze de la câteva luni la 2 sau chiar 3 ani. În acest răstimp, localnicii au de suferit. Situația este foarte urgentă. Nu suportă amânare”, a adaugat Cepraga.

Contactați de Green Report, reprezentanții Guvernului nu au prezentat o poziție oficială până în momentul publicării. Cerasela Marin, consilier în cadrul Ministerului Energiei, a precizat că vor prezenta o poziție, dacă Guvernul le-o va solicita.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri