Organizatia de mediu Greenpeace sustine ca probele chimice ale mostrelor de namol rosu prelevate de specialistii sai releva o concentratie de arsenic de doua ori mai mare decat nivelul normal si acuza guvernul din Ungaria ca a ascuns informatii despre cantitatea de substante toxice.
Greenpeace a prezentat, vineri, rezultatele din urma analizei chimice a mostrelor de namol rosu prelevate de catre specialistii sai, marti, in Ungaria, informeaza organizatia intr-un comunicat.
Greenpeace a prelevat mostrele de namol la o zi dupa dezastrul din Kolontar si le-a predat imediat catre Agentia Federala de Mediu din Austria, in Viena si catre laboratorul Balint din Budapesta.
Valorile sunt surprinzator de mari. In special, concentratia de arsenic gasita este de aproximativ doua ori mai mare decat nivelul obisnuit pentru namolul rosu, au relevat probele.
Analiza EPA (Agentia de Protectia Mediului) indica urmatoarele valori: arsenic – 110 mg/kg, mercur – 1,3 mg/kg si crom – 660 mg/kg. Raportat la cantitatea totala de noroi rosu emisa in mediu, aceasta inseamna o cantitate de 50 de tone de arsenic. Analiza probelor dintr-un canal de apa din Kolontar indica un continut de arsenic 0,25 de miligrame pe litru, adica de 25 de ori mai mare decat limita admisa pentru apa potabila, potrivit sursei citate.
"Aceasta poluare toxica presupune un risc in plus pe termen lung pentru ecosisteme si pentru apa potabila", a declarat Herwig Schuster, chimist din cadrul Greenpeace.
In acest context, Greenpeace critica "puternic" guvernul Ungariei pentru ca a tinut ascunse informatii despre cantitatea de substante toxice, fata de victimele accidentului si fata de public.
Arsenicul este toxic pentru plante si animale si se poate acumula in organism, in special la nevertebrate, iar la oameni poate afecta sistemul nervos. Mercurul poate fi intalnit de-a lungul lantului trofic, se acumuleaza in special in pesti si poate, ca si arsenicul, sa afecteze sistemul nervos. Acesti poluanti sunt inca relativ intr-o concentratie mare, valoarea pH-ului scade (cum ar fi in rauri) pe masura ce substantele se raspandesc in apa.
"Credem ca guvernul Ungariei stie foarte bine ce anume contin aceste namoluri. Viktor Orban, Primul-ministru al Ungariei, trebuie sa faca publice imediat toate informatiile si sa ceara companiei prducatoare de aluminiu si proprietarilor sai despagubirea victimelor si compensarea pagubelor aduse oamenilor si mediului", a mai sustinut Schuster, citat in comunicat.
ANAR: Masuratorile arata limite normale
Administratia Nationala "Apele Romane" a informat, vineri, ca analiza probelor de apa prelevate in sectiunea Bazias arata ca apa fluviului Dunarea se situeaza in limite normale, masuratorile efectuate din trei in trei ore stabilind ca pH-ul se situeaza in jurul valorii normale de 8,5 unitati.
ANAR a precizat, intr-un comunicat, ca informatiile furnizate de autoritatile ungare arata ca ph-ul Dunarii amonte de Budapesta variaza intre valori normale intre 8,1-8,5.
Unda poluanta a intrat, joi, in fluviul Dunarea si, conform prognozei INHGA, mai are de parcurs 4 zile pana la Bazias, unde, specialistii ANAR estimeaza ca ph-ul se va mentine in limite normale, potrivit sursei citate.
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat, vineri, ca din informatiile primite de la specialistii ungari rezulta ca nu exista un pericol de contaminare a apelor Dunarii cand unda de viitura din Ungaria va ajunge in Romania, cel mai devreme luni la pranz.
Intrebat daca Romania va da in judecata Ungaria, cum a sugerat un parlamentar, Borbely a accentuat ca deocamdata nu exista motive in acest sens.
Borbely a confirmat ca viitura va avea in componenta metale grele, inclusiv plumb, dar in cantitate mult mai mica, pentru ca mare parte din acestea au fost retinute de digul de ipsos realizat in Ungaria.
Borbely a spus ca nu exista pericolul unei poluari cu pulberi, dupa ce slamul se usuca.
"Nu am primit de la partea maghiara nicio informare exacta, desi din 5 octombrie le cerem sa ne comunice care este exact substanta care a poluat apele si care este cantitatea din aceasta care s-a scurs in urma ruperii barajului. In lipsa acestor informatii, nu putem decat sa facem masuratori la intrarea Dunarii in tara si sa speram ca nimic rau nu se va intampla", au declarat, pentru MEDIAFAX, joi, surse din institutiile cu atributii in gestionarea eventualelor urmari ale accidentului ecologic.
Sursele citate au mai precizat ca aceasta este, de fapt, cauza pentru care apar "atatea informatii contradictorii".
"Tot ce-am primit de la ei au fost niste rezultate ale unor masuratori de pH, complet insuficiente in aceste situatii. De aceea, unii vorbesc despre dilutie, altii spun ca metalele grele nu se dilueaza in apa. Nici calculele referitoare la traiectoria undei de poluare nu pot fi exacte, iar rezultatele difera tocmai pentru ca nu stim ce cantitate de poluant a ajuns in apa", au mai declarat sursele citate.
Acestea au precizat ca Ungaria a fost criticata chiar si de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, care ar fi afirmat ca oficialii maghiari nu au introdus datele necesare intr-un sistem special creat pentru situatii de accidente ecologice cu posibile urmari transfrontaliere.