Greenpeace a împlinit 50 de ani de activitate pentru protejarea mediului, sub sloganul „The Worst Birthday” (nr – „Cea mai rea aniversare”), deoarece 2021 a fost un an cu recorduri de temperatură şi alerte de fenomene meteo extreme, păduri întregi tăiate ilegal sau arse, poluare, inundaţii, secetă şi gheţari care se topesc într-un ritm alarmant, potrivit reprezentanţilor organizaţiei.
Evenimentul din România a avut loc în prezenţa partenerilor, voluntarilor şi activiştilor Greenpeace, iar invitaţii au participat la o conversaţie-dezbatere despre istoria Greenpeace şi campaniile organizaţiei la nivel internaţional şi local, criza climatică pe care o traversăm şi soluţiile disponibile, dar şi despre relaţia dintre natură şi artă.
Au luat cuvântul Valentin Sălăgeanu, directorul biroului Greenpeace România, activistul de mediu Ionuţ Brigle, climatologul Roxana Bojariu şi artista Maria Bălan.
Oaspeţii au putut descoperi 50 dintre momentele de referinţă din istoria de jumătate de secol a organizaţiei inclusiv sub forma unei expoziţii foto, iar instalaţia „Copacul mimetic”, realizată de Maria Bălan, a atras atenţia asupra problemei toaletărilor şi tăierilor abuzive de copaci, reprezentând un arbore care încearcă să imite forma omului pentru a scăpa de drujbe, topoare şi alte instrumente folosite pentru tăierea lemnului.
Greenpeace România, înființată după dezastrul de la Baia Mare
Deși Greenpeace România a fost înființată oficial în 2007, momentul zero de la care am pornit a avut loc cu ani în urmă, în 2000. Lângă Baia Mare, unul dintre digurile iazului de decantare a uzinei de procesare a aurului a cedat și 100.000 de metri cubi de cianuri s-au scurs în râul din apropiere și mai departe în Someș, Tisa, Dunăre și Marea Neagră, provocând un dezastru ecologic internațional, reamintesc reprezentanții Greenpeace.
De-a lungul timpului, Greenpeace România a pornit mai multe campanii atrăgând atenția și chiar blocând anumite exploatări cum ar fi sonda de forare Chevron de la Pungești, au atras atenția cu privire la exploatările de cărbune din Valea Jiulu, la necesitatea tranziției către energie verde, au derulat campanii pentru aer curat sau pentru stoparea tăierilor de păduri și pentru includerea Roșiei Montane în UNESCO.
„O călătorie pentru viață — și pentru pace”
În 1971, o mică echipă de activiști canadieni a urcat la bordul ambarcațiunii Phyllis Cormack (cunoscut și ca „Greenpeace”) și a navigat din Vancouver spre insula Amchitka pentru a bloca un test nuclear. Irving Stowe, co-fondator Greenpeace, descria planul aproape utopic ca pe „o călătorie pentru viață — și pentru pace”, potrivit organizației.
Echipa, interceptată de Paza de Coastă a Statelor Unite, nu a ajuns niciodată pe insulă. Însă curajul acestui început și susținerea de care a avut parte au creat o presiune atât de mare asupra guvernului american, încât testele nucleare au fost anulate. Insula Amchitka continuă să fie și azi o rezervație naturală protejată, a reiterat Greenpeace.
Citește și: Greenpeace: Incendiul de pădure din Siberia ar putea deveni cel mai mare din istorie
VIDEO. Voluntarii Greenpeace au testat pistele din București
Greenpeace: Turcia, cea mai mare groapa de deșeuri din plastic din Europa