Green Planet Blues: Reciclare intarziata in Romania din cauza mentalitatilor

Discrepanta mentalitatilor fata de cele din vest este cauza intarzierii problematicii reciclarii in est, aceasta a fost concluzia expertilor internationali reuniti la masa rotunda pe tema gestionarii deseurilor care s-a desfasurat luni la Sinaia, in cadrul festivalului Green Planet Blues. Sectorul privat si ecologistii romani trebuie sa se concentreze pe educarea publicului, iar sectorul public pe implementarea unui cadru legislativ si a unei infrastructuri care sa favorizeze extinderea, au mai fost concluziile discutiei.

Potrivit lui Valentin Negoita, director al Eco Tic, reciclarea a ajuns tarziu in Romania, in 2007-2008, din lipsa unei infrastructuri adaptate si a unei educatii ecologice care sa constientizeze publicul. „Mentalitatile sunt foarte diferite de cele din vest, la noi ca si in Slovacia, Ungaria, Polonia”, a afirmat Valentin Negoita in cadrul dezbaterii.

Standardele de viata sunt inca diferite in est fata de vest, unde publicul este constient si activ in viata de zi cu zi in domeniul reciclarii gunoaielor.

Expertii germani prezenti, Christa Fiedl, jurnalist si inginer de mediu, si Markus Steinkotter, fondatorul companiei de consultanta pentru implementarea panourilor fotovoltaice, SunnySideUpp, au insistat asupra importantei ecologice, dar si economice a reciclarii deseurilor.

Potrivit lui Markus Steinkotter, cuprul reciclat este un material care poate fi folosit in producerea celulelor fotovoltaice. „Mineritul urban este protectia mediului”, a declarat si Christa Fiedl. „Produsele de astazi reprezinta industria reciclarii de maine”, a mai adaugat Fiedl.

Partenariatul public-privat este esential pentru o strategie nationala de reciclare. Potrivit Christei Fiedl, in Germania planuirea si implementarea unei strategii de acest tip a durat 3 ani.

Castigatorii Green Teen Spirit

Festivalul de film eco Green Planet Blues, care se incheie astazi la Sinaia, a fost si o ocazie pentru tinerii cu inlinatii pentru cinematografie sa transmita mesaje eco prin filme. Bernadetta Chisarau din Timisoara si Andreea Mironiuc din Piatra Neamt au castigat premiul de 1.000 de euro pentru scurt metrajele lor cu tema de mediu.

Scurt metrajul Bernadettei, 17 ani, a impresionat prin felul simplu prin care transmite un mesaj foarte important si anume consumul excesiv al surselor de apa in viata de zi cu zi, care va duce intr-o zi la o criza globala a apei. Andreea Mironiuc, 18 ani, a mizat pe indiferenta oamenilor in ceea ce priveste deseurile din oras, intr-un scurt metraj interactiv.

La concurs au participat 30 de tineri din toata tara, iar selectia a fost una foarte dificila, au declarat organizatorii.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri