VIDEO Cine și cum îi pregătește pe viitorii arhitecți pentru ecodesign și antreprenoriat verde

Săptămâna trecută, Felicia de la Greentiative m-a invitat să vorbesc unor studenți la arhitectură despre upcycling. Recunosc că mi-a fost puțin teamă să nu cumva să mă pună în dificultate viitorii arhitecți, dar mi-am luat inima în dinți și m-am dus. Iată ce a rezultat:

green mogo ecodesign
Foto: Greenitiative

Anul trecut, scriam despre meșterii, artizanii sau artiștii care fac upcycling în România. Unii produc mobilier din deșeuri, alții – accesorii sau decorațiuni, haine și obiecte din textile sau produse din hârtie reciclată. Toți au însă același scop: să transforme în produse utile și plăcute materiale sau lucruri vechi, considerate deșeuri de către cei care le aruncă.

Despre toți aceștia trebuia să le vorbesc celor 30 de studenți prezenți la tabara organizată săptămâna trecută de Asociația Greenitiative, la centrul de instruire și consiliere energetică Green Mogo. Aș fi putut să îi menționez pe upcycleri pe rând și să povestesc despre ce face fiecare. Am preferat însă să îi las pe studenți să îi descopere și să începem să construim împreună o hartă a upcyclerilor din România (harta este în stadiu incipient).

În ce constă proiectul de ecodesign și antreprenoriat verde

Tabăra la care am participat a fost doar una dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului gândit de Greenitiative. Am discutat cu Felicia Ienculescu Popovici despre toate componentele proiectului și despre utilitatea lui:

Studenții selectați pentru a participa la tabără au avut la dispoziție o întreagă săptămână pentru a înțelege cum pot integra principii de sustenabilitate și ecodesign în munca lor.

Entuziasmul cu care vorbesc despre mediu este de-a dreptul încurajator atunci când ne gândim la viitorul construcțiilor. Am aflat ce anume îi motivează de la Oana Pop și Ana Stoian, amândouă studente la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, la design interior.

Ce activități au avut loc în tabăra de ecodesign și antreprenoriat verde

În primele trei zile, studenții au discutat cu Manuela Constantin despre antreprenoriat, despre lucrul în echipă și despre finațarea unei afaceri. Au continuat discuția despre finanțare și despre principiile după care se ghidează o afacere cu Sabina Iordache, de la Printoteca. Sabina le-a povestit și despre impactul industriei textile, militând totodată pentru folosirea bumbacului organic.

În cea de-a doua zi, au mai fost prezenți cei de la Papelier, cu ajutorul cărora studenții au învățat să recicleze manual hârtia. Tot marți, Felicia și Anca de la Greenitiative au încercat să clarifice pentru studenți concepte precum reciclare, downcycling, upcycling sau economie circulară, explicând diferențele dintre acestea.

Imediat după atelierul pe care l-am susținut, în cea de-a patra zi, a fost prezent și Adrian Moisa, de la compania Jetrun. Acesta a vorbit despre tehnologii moderne sustenabile de încâlzire sau de răcire a caselor și a prezentat un vehicul ecologic construit din piese confecționate special. Tot joi, studenții au recondiționat, coordonați de Alina și Georgiana de la Reciclare Creativă, piese de mobilier vechi găsite chiar la centrul Green Mogo.

Ziua de vineri a fost dedicată unui atelier de croitorie din deșeuri textile, susținut de cei de la Kihi-Kiha.

Activitățile din proiect vor continua și în luna septembrie. Tabăra organizată de Greenitiative a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Atelierul de eco design și leadership verde”. Acesta se desfășoară pe parcursul anului 2017 și a fost finanțat de Lidl România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri