Uniunea Europeană și-a reînnoit angajamentele pentru protejarea oceanelor prezentând o listă de 44 de angajamente în valoare de aproape 1 miliarde de euro pentru perioada 2020-2022.
Printre angajamentele asumate de UE în cadrul conferinței „Oceanul nostru” se regăsesc protejarea zonele marine; combaterea poluării marine; confruntarea cu criza oceano-climatică; crearea unor economii albastre durabile și promovarea pescuitului la scară mică și a acvaculturii durabile
UE a elaborat, de asemenea, un instrument de urmărire a angajamentelor, pentru a le permite cetățenilor să urmărească progresele înregistrate în punerea în aplicare a angajamentelor.
Exemple de angajamente
Aproape 500 de milioane de euro vor fi alocate în perioada 2021-2023 cercetării, dezvoltării și inovării în cadrul finanțării inițiale (și anume, finanțarea pentru înființarea de întreprinderi) pentru misiunea Orizont „Restabilirea oceanelor și a apelor noastre până în 2030”.
„Misiunea oceane” va aborda oceanele și apele ca un element unitar și va juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice și în refacerea cadrului natural. Ea va contribui la realizarea obiectivelor UE de protejare a 30 % din zona maritimă a statelor membre, precum și la refacerea ecosistemelor marine, la prevenirea și eliminarea poluării prin reducerea deșeurilor de plastic din mare, a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice, precum și la dezvoltarea în continuare a unei economii albastre sustenabile și circulare.
UE a anunțat și o contribuție de 55 de milioane de euro pentru consolidarea monitorizării mediului marin și a monitorizării schimbărilor climatice, prin programul său de monitorizare prin satelit Copernicus și în special prin serviciul WEkEo, care permite comunității internaționale de cercetare să acceseze într-un singur loc toate produsele care descriu situația trecută, prezentă și viitoare a sistemului terestru, precum și instrumente online dedicate științelor mediului instalate în sisteme de cloud computing.