Green Business Index (GBI) va oferi asistenta companiilor din Romania pentru a se alinia normelor comunitare de responsabilitate sociala corporatista. In contextul in care Comisia Europeana va impune integrarea sustenabilitatii in politicile interne ale companiilor, GBI a proiectat deja un set de servicii de consultanta menite sa eficientizeze utilizarea resurselor si sa minimizeze impactul asupra mediului.
In functie de rezultatele raportate de companii se vor genera ghiduri personalizate de bune practici, iar la final utilizatorii serviciilor GBI vor obtine maximizarea profitului, intarirea pozitiei pe piata si imbunatatirea performantei de mediu.
In noua ”Comunicare referitoare la CSR” publicata pe 25 octombrie anul acesta, Comisia Europeana le impune companiilor cu peste 1000 de angajati sa adopte standardul ISO 26000. Acesta este standardul pentru responsabilitate sociala si dezvoltare sustenabila si este aplicabil tuturor organizatiilor din sectoarele publice si private din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe scurt, contine o serie de indrumari referitoare la principiile si practicile de responsabilitate sociala.
Prin decizia Comisiei, CSR-ul inceteaza a mai fi voluntar si isi largeste aria de acoperire, ajungand sa cuprinda nu doar relatiile cu angajatii sau comunitatea, ci si principiile de construire a unui sistem economic sustenabil. Dorind sa restabileasca increderea in economia europeana, Comisia a stabilit mai multe domenii de actiune pentru a-i ajuta pe toti actorii implicati in domeniul CSR:
– elaborarea unei Directive care va face raportarea de CSR obligatorie cel putin pentru companiile listate la bursa, companiile de stat si fondurile de investitii sau alte institutii financiare;
– revizuirea Directivelor referitoare la Achizitiile Publice, cu accent pe includerea criteriilor sociale si de mediu;
– suplimentarea fondurilor pentru proiecte de educatie si training in CSR;
– monitorizarea companiilor europene cu peste 1000 de angajati;
– dezvoltarea de catre statele membre a unui mecanism de imbunatatire a strategiilor nationale in domeniul CSR;
– crearea unor platforme CSR adresate mai multor industrii, care sa reuneasca firmele, angajatii si stakeholderii acestora;
– initierea unui program de premii europene pentru parteneriatele de CSR intre companii si alti stakeholderi;
– desfasurarea de sondaje de opinie pentru a determina increderea in companii si atitudinea fata de CSR.
Citeste mai mult despre Green Business Index va ajuta companiile sa investeasca in mediu si in oameni pe www.gbindex.ro.