Green Business Index, ghid gratuit de management al deseurilor pentru companii

KPI managementul deseurilor

Veritabil îndrumar de conștientizare a companiilor în domeniul managementului deșeurilor, Green Business Index a fost perfecționat continuu, în funcție de nevoile mediului de afaceri din România, devenind anul acesta un audit preliminar de minimizare a deșeurilor. După ce a detectat numeroase lacune în practicile de gestionare a deșeurilor, în 2012 GBI a proiectat o serie de produse de consultanță menite să ajute companiile pe de o parte să-și crească gradul de conformare legislativă, și pe de altă parte să obțină profit din valorifcarea deșeurilor generate.

GBI monitorizează gestionarea deșeurilor
Încă de la prima ediție din 2010, chestionarul Green Business Index a urmărit eficiența managementului deșeurilor în cadrul companiilor din România. În acest sens, au fost formulate întrebări care vizau economiile înregistrate de companii și rezultate în urma metodelor de reciclare, reutilizare și recuperare energetică implementate.
Din răspunsurile furnizate de companii, s-au putut extrage indicatori calitativi, de performanță financiară, direct proporționali cu preocupările de minimizare a deșeurilor generate.  În 2011 chestionarul a fost perfecționat, obținându-se date clare despre reducerile de costuri, departajate pe fiecare proces de gestionare a deșeurilor în parte și raportate la cifra de afaceri.
Pornind de la cantitățile raportate de companii, GBI 2010 a identificat practicile de gestionare a deșeurilor, relevând ineficiența lor, iar în 2011 a fost aprofundată analiza pentru a determina obstacolele întâmpinate de companii, referitoare la colectarea selectivă, reciclarea și valorificarea energetică a deșeurilor.
În 2010, aliniindu-se conceptului inițial de evaluare, GBI a avut în vedere determinarea tipurilor de fracții umede și uscate colectate selectiv de către companiile respondente și destinația deșeurilor generate, principala rămânând rampa de gunoi.
Pe de altă parte, ediția GBI din 2011 a analizat, cu precădere, modul și capacitatea de administrare a deșeurilor generate de activitatea companiilor, tehnologiile de minimizare a cantităților de deșeuri din ambalaje, includerea clauzelor contractuale verzi în relațiile cu furnizorii și clienții, precum și metodele de conștientizare și implicare a angajaților.

Companiile din România, neconforme și nerealiste
Fără o evidență a producerii, transportului, valorificării și eliminării deșeurilor, companiile prezintă risc de mediu, iar sancționarea lor este prevăzută și în noua lege a deșeurilor, nr. 211/2011, intrată în vigoare din februarie 2012.
Green Business Index a fost conceput pentru a veni în întâmpinarea companiilor, punând la dispoziția acestora un instrument ușor de folosit, pentru a evalua eficiența sistemului de management al deșeurilor. Acesta este motivul pentru care cele mai complexe întrebări din chestionarele GBI 2010 și 2011 au fost structurate pe baza listei deșeurilor din HG856/2002.
În primul an datele au fost colectate într-un tabel cu 6 coloane, iar în al doilea an numărul acestora a fost extins la nouă, companiile putând completa, pentru fiecare tip de deșeu generat, cantitățile și modalitatea concretă de administrare a acestora.
Totuși, doar 35% dintre companiile respondente au detaliat tipurile de deșeuri rezultate din activitățile desfășurate. Printre potențialele motive pentru evitarea raportării informațiilor relevante se numără lipsa datelor, lipsa capacității de estimare, lipsa personalului specializat în colectarea și procesarea datelor relevante, etc., toate acestea indicând însă neconformarea legislativă sau lipsa de transparență.
În plus, de-a lungul primilor doi ani de evaluare Green Business Index, companiile au demonstrat că, deși sunt bine intenționate, obiectivele anuale fixate sunt nerealiste. Gradul de realizare a țintelor propuse este extrem de redus, drept dovadă stând ratele scăzute de colectare selectivă, reciclare, reutilizare și valorificare energetică în anii de raportare 2009 și 2010.

Profit din valorificarea deșeurilor
În România potențialul deșeurilor este exploatat doar într-o mică măsură, dar, chiar și așa, în urma valorificării acestora se poate obține profit. Conform răspunsurilor companiilor participante la primele două ediții GBI, veniturile obținute din reciclare, reutilizare sau recuperare energetică, se ridică la aproximativ 2% din cifra de afaceri.
Reciclarea deșeurilor generate nu a dus la obținerea unor reduceri din costuri pentru 38% din companiile respondente din sectorul Servicii/Comerț, respectiv 41% dintre companiile din Industrie/Producție. Aproximativ 24% au reușit să obțină o reducere de cost prin reciclare de până la 0,5% din cifra de afaceri. Net superior, sectorul Industrie/Producție a reușit în proporție de 24% să obțină o reducere de cost prin reciclare de peste 2% din cifra de afaceri.
Reducerile de costuri prin reutilizarea deșeurilor generate în 2010 din Servicii/Comerț au fost în linii mari mai scăzute, până la 19% dintre companii obținând până în 0,5% din cifra de afaceri, iar circa 43% dintre companii au obținut reduceri ale costurilor nesemnificative. Nu aceeași situație s-a înregistrat pentru
industrie/producție. Prin valorificarea energetică a deșeurilor generate, în proporție de 14% dintre companii au obținut reduceri de costuri de până la 0,5% din cifra de afaceri. Alte 29% nu au obținut reduceri de costuri, iar 43% au obținut reduceri nesemnificative.

GBI 2012, bazat pe indicatori de performanță

Chestionarul GBI 2012 “Managementul Deșeurilor” analizează eficiența implementării unui sistem de management al deșeurilor în companiile din România, punând accent pe preocupările de minimizare a cantităților generate.
Prin intermediul unor întrebări atent formulate pe baza unor indicatori de performanță de mediu, care vizează conștientizarea ecologică și responsabilitatea față de mediu, chestionarul GBI 2012 “Managementul Deșeurilor” ajută în primul rând la creșterea gradului de conformare a companiilor cu ultimele cerințe, mult mai stricte, referitoare la gestionarea deșeurilor.
De asemenea, având în vedere procentul foarte redus al țării noastre, de 1%, de reciclare a deșeurilor recuperabile, și țintele UE de reducere semnificativă a deșeurilor generate, chestionarul GBI 2012 “Managementul deșeurilor” evidențiază și eforturile voluntare depuse de companii, suplimentar față de normele impuse pe cale de lege.
Chestionarul conține 21 întrebări, împărțite în 6 secțiuni: dinamica generării deșeurilor, metode de tratare, gestiune internă, relația cu furnizorii și clienții, reducerile de costuri, managementul deșeurilor industriale.
Punctele forte ale chestionarului sunt date de întrebările care analizează modalitatea de inventariere și tratare a deșeurilor, strategia de minimizare a cantităților generate, cointeresarea angajaților și performanța financiară a măsurilor aplicate.

GBI 2012, susținut de Institutul de Ecologie Industrială
Odată cu introducerea indicatorilor de performanță de mediu în Green Business Index, chestionarele de evaluare au fost validate de parteneri strategici, cu expertiză relevantă în domeniul protecției mediului, ca de exemplu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND. Domeniile de competență ale ECOIND cuprind controlul și evaluarea poluării pe toți factorii de mediu, metode, tehnici și tehnologii  pentru monitorizarea, reducerea, eliminarea poluării mediului, expertize tehnice  de specialitate, proiectarea și implementarea sistemelor de management de calitate și mediu, formarea și instruirea personalului și evaluarea competențelor profesionale de profil.
Susținerea ECOIND față de proiectul GBI s-a concretizat, printre altele, sub forma unei declarații de susținere din partea reprezentantei respectivei instituții, doamna directoare Margareta Nicolau:
”În contextul în care aplicarea legislației privind protecția mediului reprezintă o cerință pentru toți agenții economici, indiferent de dimensiunea companiei, inițiativa Asociației Green Revolution de a evalua gradul de implicare și dimensiunea problematicilor apărute pe parcursul conformării, se constituie ca acțiune relevantă de informare utilă atât companiilor cât și organismelor abilitate cu controlul și protecția mediului.
În domeniul “Managementul Deșeurilor” elaboratorii chestionarului urmăresc ca pe baza răspunsurilor primite să poată fi evidențiate preocupările companiilor pentru realizarea unui management eficient, cu evidențierea “punctelor tari” și “slabe” existente pe traseul de la generare până la eliminarea deșeurilor, și sugestii pentru realizarea condițiilor necesare implementării cerințelor legislative în domeniu.”

Consultanță de mediu pentru performanță financiară
Rezultatele înregistrate de companiile respondente în primii doi ani de participare la Green Business Index au fost coroborate cu tendințele pieței din România și, în urma feedback-ului primit de la agenții economici, a fost proiectat un set de servicii de consultanță în domeniul managementului deșeurilor. Astfel, ediția 2012 a proiectului de evaluare a responsabilității față de mediu va oferi asistență pentru companiile din Romania și va ajuta la formarea personalului acestora.
Într-o primă etapă, experții GBI vor evalua gratuit companiile, pe baza unor standarde internaționale de performanță de mediu. Ulterior, eficiența sistemului de management al deșeurilor va fi măsurată pentru fiecare companie în parte, iar rezultatele vor fi însumate într-o analiza SWOT. Analiza personalizată va lua in calcul și dimensiunea economică a firmei, cifra de afaceri și numărul de angajați.
În a doua etapă, experții GBI vor elabora o serie de recomandări pliate după necesitățile fiecărei companii analizate. Astfel, Green Business Index va pune la dispoziția celor interesați o gamă de ghiduri, cursuri și coduri de bune practici, care vor ajuta la minimizarea cantității de deșeuri generate și la maximizarea valorificării acestora, ducând la scăderi de costuri și creșterea profitului. Pe scurt, performanță financiară.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri