Grațiela Gavrilescu: „64% din procedurile de infrigement împotriva României au fost rezolvate”

Mai bine de 60% din procedurile de infrigement pe mediu împotriva României au fost rezolvate, finanțarea pentru Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului a fost deblocată, iar procentul tăierilor ilegale de păduri a scăzut semnificativ, potrivit bilanțului prezentat miercuri de fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Gratiela Gavrilescu

Am preluat mandatul cu 28 de proceduri de infringement declanșate împotriva României în domeniul protecției mediului. (…) În prezent, din cele 28 de proceduri de infringement în domeniul protecției mediului 19 proceduri au fost deja clasate. Asta înseamnă că mai bine de 60% dintre procedurile de infringement acumulate în ani și-au găsit rezolvarea în câteva luni de mandat. Țin să vă informez că la cele 19 proceduri clasate vor mai fi în curând adăugate alte 4 cazuri rezolvate, adică rezolvăm încă 14% din potențialele amenzi pe care România era cât pe ce să le plătească”, a spus Grațiela Gavrilescu într-o declarație de presă.

Garda Forestieră va aduce anual 39 milioane lei la buget 

Referindu-se la tăielile ilegale de păduri, Gavrilescu a ținut să precizezxe că reducerea acestora a fost o prioritate a mandatului ei. Ministerul a reușit să promoveze noul Cod Silvic, aflându-se acum în fază avansată cu legislația subsecventă Codului Silvic pentru care au fost organizate multe întâlniri cu toți factorii interesați.

Este și motivul pentru care am căutat o soluție strategică pentru securitatea pădurilor și am înființat Garda Forestieră. Vorbim practic despre înființarea unei entități dedicate 100% activităților de monitorizare, implementare și control. Suntem deja în faza derulării etapei de recrutare a personalului Gărzii Forestiere, recrutare în care am introdus și testul integrității. Vrem să excludem din start posibilitatea de a avea o structură de control coruptă. Estimez că prin înființarea acestei structuri vom limita radical furturile ilegale de materiale lemnoase  și vom aduce la bugetul de stat 39 milioane de lei anual – bani proveniți din aplicarea contravențiilor și confiscarea materialului lemnos”, a explicat fostul ministru al mediului.

În paralel, au fost demarate ample controale la operatorii de lemn din România, care au vizat în mod special activitatea companiei austriece Holzindustrie Schwighofer și a furnizorilor acestora. Rapoartele Corpului de Control se află deja pe masa Parchetului pentru cercetări amănunțite. Multe din cele constatate arată cum funcționează piața neagră de lemn din România, felul în care operatorii operează și livrează până peste granițe masă lemnoasă procurată ilegal.

De asemenea, prin Radarul Pădurii au fost descoperite foarte multe transporturi ilegale de material lemnos: aproximativ 30% dintre transporturile semnalate la 112 s-au constatat a fi ilegale.

Deblocarea finanțărilor pentru Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului

Potrivit Grațielei Gavrilescu, până la finalul anului viitor vor fi investiți 35 de milioane de lei și 15 milioane până la finalul acestui an în lucrări de întreținere și reparații ale stațiilor de monitorizare a calității aerului. În Capitală vor fi înlocuite toate echipamentele de monitorizare, acestea fiind vechi de peste 13 ani.

În privința calității aerului, pentru depășirea valorilor limită pentru PM10, în prezent procedura este continuată numai pentru 3 aglomerări. Vă aduc aminte că, nu cu mult timp în urmă, acestea au fost în număr de 17. Astăzi mai sunt – București, Iași și Brașov, din care, în anul 2014, numai în București și în Iași au fost înregistrate depășiri. (…) Primăria Capitalei a finalizat studiul care cuprinde setul de măsuri pentru reducerea poluării aerului,  iar Municipiul Brașov nu a avut nicio depășire. Este și motivul pentru care, foarte curând, Brașovul va ieși de sub incidența infringementului”, a mai spus fostul ministru.

Proiecte verzi prin AFM

În cursul mandatului, programul Rabla a fost reconfigurat: valoarea eco-bonusurilor a fost crescut astfel încât doritorii au putut beneficia din partea AFM de sprijin financiar de până la 9.000 de lei, iar numărul tichetelor disponibile a fost majorat la 25.000. Totodată a fost elaborat și programul Ecotichetul –  prin care românii pot obține până la 20.000 lei din partea AFM pentru achiziția de mașini electrice sau hibrid.

De asemenea, anul acesta alte 15.000 de familii beneficiază de finanțare de 90% pentru investiții verzi în propriile locuințe.

Biodiversitate și planuri de viitor

Pe parte de biodiversitate, oficialul a adăugat că a dispus crearea Comisariatului Integrat al Adminstrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ce are capacitatea să combată eficient braconajul în Rezervația Biosferei.

În același context, suntem aproape de a înființa a doua rezervație a biosferei din România — Parcul Natural Porțile de Fier. UNESCO a aprobat deja dosarul. Am inițiat demersuri pentru înființarea de noi arii naturale protejate și am solicitat prioritizarea aprobării planurilor de management pentru cele deja existente. Așadar, avem deja aprobate 20 de astfel de planuri prin ordin de ministru, iar alte 87 au parcurs toate etapele premergătoare avizării. În ceea ce privește înființarea Parcului Natural Văcărești, un proiect pe care îl cunoașteți și care a fost mult întârziat în mod nejustificat, pot să vă spun că se află deja pe ultima sută de metri. Hotărârea de Guvern urmează să fie promovată până la finalul anului. Un alt demers pe care îl consider important pentru România și la care se lucrează intens în prezent este înființarea Agenției Naționale pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate. Totodată, am inițiat demersurile pentru preluarea, de către România, a secretariatului Convenției Carpatica”, potrivit fostului ministru.

În domeniul gestiunii deșeurilor, Gavrilescu a notat că s-a reușit rezolvarea mai multor proceduri de infringement inițiate împotriva României, unele dintre acestea aflându-se în faze alarmant de avansate, respectiv două HG privind DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice — n.r.) și VSU (vehicule scoase din uz — n.r.), și legea privind deșeurile din ambalaje.

Un alt aspect extrem de delicat, în care avem nevoie inclusiv de sprijinul dumneavoastră, este taxa pe depozitare la groapă. După cum știți, începând cu 1 ianuarie 2016, expiră perioada de tranziție acordată României de către UE, în ceea ce privește importul deșeurilor pentru depozitare finală (…) Având în vedere că România are, în prezent, cel mai mic tarif de depozitare din Europa, riscăm ca, începând de anul viitor, să devenim groapa de gunoi a Europei. Considerăm că singurul mod în care putem evita acest lucru este să instituim o taxă pentru depozitare, care va crește anual. Această taxă nu trebuie să se transforme în creșterea tarifelor către cetățeni și trebuie să explicăm lucrul acesta cât mai bine. Obiectivul este să direcționăm o cantitate cât mai mare de deșeuri către reciclare și valorificare”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Nu în ultimul rând, fostul ministrul al Mediului a amintit că pe lista de priorități ale ministerului ce trebuie continuate se află, printre altele: Programul Casa Verde, Radarul balastierelor, realizarea infrastructurii naționale de alimentare a autovehiculelor electrice, continuarea proiectelor depuse în cadrul POCA 2014-2020 și aflate în faza finală de evaluare, referitoare la condiționalitățile ex-ante din următoarele domenii: deșeuri, biodiversitate, calitatea aerului, finalizarea demersurilor de înființare a Parcului Natural Văcărești, alinierea salariilor angajaților MMAP la nivelul celorlalte ministere, continuarea și finalizarea demersurilor de înființare a Agenției Naționale Pentru Arii Naturale Protejate, precum și implementarea Proiectului ANM ‘Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale’, finanțat în cadrul POS Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 5, în valoare de 5,387 milioane de lei.

Grațiela Gavrilescu a deținut funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în perioada decembrie 2014 — noiembrie 2015. Începând cu data de 17 noiembrie, la conducerea ministerului de resort a fost învestită Cristiana Pașca Palmer.

Citește și:

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu: România a făcut cele mai mari progrese în educație de mediu și spirit civic

România va avea un plan pentru implementarea Strategiei de schimbări climatice, până la finalul anului

Guvernul transformă Casa Verde în Programul Verde

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri