Agricultorii eco din regiunea Dordogne, Franta, au gasit o noua intrebuintare pentru grasimea de rata, foarte des folosita in bucataria franceza, scrie maxisciences.com.
Fermierii, care sunt foarte interesati de protectia mediului inconjurator, s-au gandit sa inlocuiasca benzina pentru tractoare cu grasime de rata, iar acum ei ara deja ogoarele cu trei tracoare care merg exclusiv cu acest tip de biocarburant.
De cateva luni, fermierii din Dordogne au primit si o autorizatie pentru a testa biocarburantul, iar aprovizionarea cu materie prima o fac din restaurantele din regiune, care au din belsug grasime de rata, ramasa de la friptura.
„Cu un stoc de biocarburant din grasime de rata, estimat intre 1.000 si 1.500 de tone, regiunea Dordogne ar putea sa produca anual un milion de litri de biocarburant. Demersul nostru nu este ieftin, deoarece 1 litru de biocarburant costa 1,11 euro fata de 0,92 euro cat costa carburantul obisnuit, insa este etic, deoarece protejam resursele si mediul”, sustine fermierul bio, Jules Charmoy, cel care a initiat acest proiect.