Birourile, sălile de ședință ori open space-urile din clădirile corporatiste pot găzdui minigrădini devenind, astfel, un spațiu de vegetație care contribuie semnificativ la reducerea stresului în rândul angajaților, susțin specialiștii de la compania Les Fermes de Gally, Franța.
Avem ecouri deosebit de pozitive din partea companiilor în interiorul cărora amenajăm deja astfel de oaze de verdeață. Aducerea naturii în spații închise, mai ales în birouri, presupune o reducere semnificativă a stresului la care sunt supuși angajații, induce calm, concentrare și bunăvoință”, a explicat, pentru 20minutes.fr, Pierre Darmet, responsabil de marketing la Les Jardins de Gally.
Cu siguranță, întreținerea unei grădini, mai ales într-un spațiu corporatist, este costisitoare, iar înlocuirea scaunului cu un hamac nu face parte, deocamdată, din cultura nagajatorilor, în ciuda mobilității pe care o permit internetul și telefonia mobilă. Însă, un spațiu verde, cât de mic, amenajat într-un birou reduce tensiunile și împrospătează aerul.
Pentru Sandrine Manusser, etno-ecolog francez, un mediu vegetal se răsfrânge benefic asupra angajaților atât fizic, cât și mental.
Plantele depoluează aerul, reduc noxele din atmosferă, iar spațiile verzi, se știe, incită la mișcare. În ceea ce privește beneficiile plantelor asupra psihicului uman, acestea nu sunt de neglijat, deoarece ”verdele” oferă liniște și siguranță”, a explicat Manusser.
Grădinile corporatiste sunt, deocamdată, un concept avangardist inclusiv în Franța însă, cu timpul, vor deveni locuri comune, mai ales în open space-uri, susțin specialiștii de la Jardins de Gally.
Minigrădinile vegetale mobile permit reorganizarea spațiului, nu mai există frontiere între exterior și interior, iar spațiile în care ne desfășurăm activitatea nu mai sunt atât de formale, ședințele devenind, datorită influenței plantelor, mult mai destinse. Plantele umanizează, iar, în prezența lor, oamenii au tendința să creadă că aparțin aceluiași grup social, ceea ce este foarte important”, a subliniat Pierre Darmet.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Oregon, SUA, un mediu de lucru conectat la natură reduce cu 10% absenteismul în rândul angajaților, iar conceptul de ”spațiu de lucru vegetalizat” are un real succes în rândul salariaților.