VIDEO Pepiniera de grădinari: Grădinescu, proiectul care împânzește capitala de grădini urbane

În luna iulie 2017, cei din Asociația „Institutul de Cercetare în Permacultură din România” (ICPR) lansau un amplu proiect de grădinărit urban. Anunțau atunci amenajarea a nouă grădini cu plante comestibile în București. La mai bine de trei luni de atunci, am vizitat patru dintre aceste grădini și am discutat cu inițiatorii, pentru a descoperi cum evoluează proiectul.

Să avem cât mai multe „pepiniere de grădinari”. Asta își dorea Ionuț Bădică, Președintele Asociației ICPR, de la proiectele de grădinărit urban dezvoltate în capitală. Viziunea ne-a împărtășit-o în luna aprilie 2017, după proiecția unui documentar despre distrugerea celei mai mari grădini urbane comunitare din lume.

De la discursul susținut în aprilie și până acum, Ionuț, împreună cu echipa sa, a pus pe picioare Grădinescu – o rețea de nouă grădini urbane amenajate în parcările sau pe acoperișurile magazinelor Kaufland. Am discutat cu trei dintre membrii proiectului și am aflat cum le-au amenajat, ce activități desfășoară în cadrul grădinilor și cine s-a arătat interesat de acestea.

Odată cu apariția rețelei Grădinescu, planul de a împânzi capitala cu grădini urbane comunitare a încetat să mai pară ireal. Ionuț Bădică susține că grădinăritul prezintă doar avantaje, iar autoritățile ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când gestionează spațiile publice.

Este ușor să activizi comunitatea să ia în primire spații abandonate. Este o metodă ieftină de împuternicire a locuitorilor. În loc să dai mulți bani pe amenajare, poți aloca putini bani și să coordonezi comunitatea să facă ceva. Le Kamagra Oral Jelly est déjà connu de beaucoup d’hommes. Kamagra Oral Jelly est une marque d’ Ajanta Pharma. Kamagra Oral Jelly sont par définition des copies du produit Viagra.

gardenium.ro

Pe lângă coordonarea unor grădinari aflați la început de drum, cei de la Grădinescu vor să își asume și rolurile de mediatori și de educatori. Alexandru Tudose visează la tot soiul de colaborări inter-sectoriale.

Aș vrea să creștem colaborarea cu mediul privat, colaborarea inter-ONG, dar și să comunicăm cu sectorul educațional. Am vrea să îi creștem pe studenți, să facă cunoștință cu realitatea din teren, să constate constrângerile date de mediul socio-economic în care trăim. Ei studiază mult, însă într-o bulă academică îndepărtată de realitate.

Din echipa Grădinescu, fac deja parte studenți sau absolvenți de horticultură sau peisagistică. Aceștia au ajutat atât la amenajarea grădinii, cât și la îndrumarea celor mai puțin experimentați. Dacă în 2017 beneficiarii loturilor au putut culege ceea ce au plantat inițiatorii proiectului, anul viitor vor avea libertatea de a-și alege propriile culturi. Singura constrângere: să cultive sustenabil, fără pesticide.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri