VIDEO Pepiniera de grădinari: grădina din balcon, un prim pas spre evadarea din mediul urban

Au participat la un curs de grădinărit la care au învățat cum să crească în balcon câteva plante. Pe unii i-a prins microbul și au început să își dorească o grădină reală. Așa că au participat la un alt curs, la care au amenajat o grădină într-un spațiu deschis. Acum, unii grădinari de balcon visează să se mute la țară. Cine și în ce context a trezit apetitul bucureștenilor pentru cultivarea propriei hrane?

Până nu demult, Asociația D’Avent era cunoscută mai degrabă pentru workshop-urile de reciclare creativă, pentru makerspace-ul  de pe Intrarea Violoncelului și pentru trainingurile pe tema designului responsabil. De ceva timp, și-au adaugat în portofoliu un domeniu cu totul nou: grădinăritul urban.

Împreună cu specialiști de la Asociația România în Tranziție și Atelier Dumitru, au desfășurat două cursuri. La primul i-au învățat pe bucureșteni să devină grădinari de balcon, iar la cel de-al doilea – să facă un design de grădină în spațiu larg, deschis. Am discutat despre proiectul „Grădinarul de balcon” cu Alina Blaga, Vicepeședinte Asociația D’Avent, și Livia Dumitru, arhitect peisagist.

Grădinăritul urban, un pretext pentru împrospătarea orașului

Ca arhitect peisagist, Livia Dumitru spune că simte nevoia să dea mai departe experiența și informațiile acumulate. Însă, pentru ea, grădinăritul este mai mult decât o simplă activitate de amenajare.

Dincolo de nevoia de a sta în spațiu verde, există o nevoie reală de ecologie, de luptă antipoluare, o nevoie de investiții în spații urbane, în care este incredibil că nu se investește.

Potrivit Alinei Blaga, responsabilitatea autorităților nu este doar cea de a investi, ci și cea de a mobiliza cetățenii.

Autoritățile ar trebui să încurajeze oamenii să contribuie la spațiul public, să îi încurajeze să aibă un balcon îngrijit sau terase de bloc cultivate, prin mici granturi.

Prin proiectul „Grădinarul de balcon”, inițiatorii au demonstrat că există interes pentru grădinarit urban comunitar. Cu o mișcare din ce în ce mai prezentă pe scena capitalei, este clar că atât autoritățile, cât și companiile ar putea să profite. În următorul episod al serialului „Pepiniera de grădinari”, vom vedea cum această mișcare se extinde încet, dar sigur.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri