Selectarea deșeurilor alimentare și transformarea lor în compost este o misiune dificilă pentru cei care locuiesc la bloc. Cei mai responsabili dintre rezidenții de la bloc care fac îngrășământ din resturile alimentare nu au unde să-l folosească, astfel că el ajunge tot la gunoi.
Dar mai e o soluție pentru cei care dețin un balcon. Un designer olandez a realizat un sistem simplu care combină o mică grădină verticală cu un tub pentru compost. În grădină pot fi crescute 20 de plante, ce pot fi “hrănite” cu resturile de la bucătărie.
Designerul Ireen Laarakker locuiește în Amsterdam, unde majoritatea locuitorilor nu au grădini, dar au balcoane. În Amsterdam, ca în majoritatea orașelor din Europa, nu se colectează deșeurile organice separat, astfel că ele ajung la gunoi. Combinând asta cu dorința oamenilor de a face compost, ea a gândit un sistem pentru grădinile verticale de balcon.
În centrul grădinii, un tub cu viermi transformă resturile alimentare în compost și țin grădina sănătoasă. În cazul unei grădini verticale normale, solul devine uscat foarte repede și trebuie înlocuit sau are nevoie de îngrășământ, dar prin acest sistem, solul rămâne mereu în condiții bune.
Echipamentul realizat de Ireen este deocamdată disponibil doar în Olanda, dar ideea poate servi ca inspirație și pentru alți grădinari urbani care pot construi propriul sistem.
Puteți citi și:
10 motive pentru care să-ți faci grădină pe acoperiș
Grădinile comunitare prin viață în marile orașe
Grădină comunitară pentru clujenii care vor să-și crească singuri hrana