Cum să aduci natura în grădina ta

Grădinile urbane care apar pe foste spații industriale se dezvoltă în mai toate orașele mari are lumii. Unele dintre ele au pornit ca mișcări sociale, altele datorită schimbării felului în care oamenii mănâncă și se raportează la mâncare. BBC oferă niște sfaturi din partea unor peisagiști celebri, prin care să te poți conecta cu natura, indiferent de cât de mare este spațiul verde de care dispui.  

grădina urbană
foto: wikimedia commons

O grădină urbană despre care Green Report a scris este Prinzessinnengarten (Grădina Prințeselor), una dintre cele mai faimoase grădini urbane comunitare din Germania și din lume.

1.Ia în calcul un luminiș de pădure ca sursă de inspirație

London Glades din Londra (n.r. Poiana din Londra) este o grădină care imită în detaliu pădurea. Designerii care au creat-o, Andreas Cheistodoulou și Jonathan Davies, spun că aproape fiecare plantă poate fi mâncată. Acolo, vizitatorii sunt încurajați să viziteze grădina desculți.

Davies susține că spațiul a fost creat pentru ca vizitatorii să experimenteze o relație mai profundă cu natura.

„Una dintre ideile principale cu care lucrăm este Hugelkulturi, care în germană înseamnă <cultura dealurilor>; Conceptul presupune să creezi movile, astfel încât decât să obții o suprafață plată, mai bine să o conturezi.”

Davies spune că acest „contur” creează spații interesante din punct de vedere vizual, în care diferite plante să poată crește.

„Încercăm să realizăm în mediul urban o revoluție Hugelkultur și să spunem: „Uite, grădinile nu trebuie să fie plate. Putem să facem aceste contururi, care creează niște medii foarte interesante pentru plante”

grădina
foto: wikimedia commons

2. Stimulează simțurile

Un alt concept după care poate fi amenajată o grădină este cel prin care simțurile să fie stimulate.

„Încercăm să îi facem pe oameni să-și folosească toate simțurile atunci când se află în această grădină. Așa că există câte un element comestibil, pentru ca cei interesați să guste plantele”, a spus Andreas Christodoulou, unul dintre cei care au creat grădina din Londra.

3. Inspiră-te din frumusețea neîmblânzită

Potrivit lui Jonathan Davies, plantele sunt alese pentru textura și florile lor, în timp ce copacii pentru umbra lor. Per total, efectul este unul mai degrabă delicat și sălbatic, decât ce s-ar obține prin liniile drepte și peluzele îngrijite ale grădinilor tradiționale.

„Încercăm să simțim natura, iar pădurile și sălbăticia într-un cadru urban te conectează într-un mod mai profund”,  a declarat acesta.

4. Recreează frumusețea vechilor spații industriale

Martyn Wilson de la Wilson Associates Garden Design este autorul unui proiect prin care o grădină urbană a fost amenajată într-un spațiu industrial abandonat.

„Conceptul se referă la regenerarea siturilor industriale abandonate. Inspirația mea vine din locuri precum High Line din New York și Landschaft Park din Duisburg (Rinul de Jos), Germania, dar și din fosta uzină de mașini MG Rover din Longbridge, Birmingham.”, spune Wilson.

5.  O grădină cu pietriș ar putea fi o idee

Wilson susține că și o mică suprafață de pământ de 9 pe 5 metri poate adăposti plante sălbatice. De altfel, avantajul unei grădini cu pietriș este că aceasta este ușor de îngrijit și că dacă se dorește încurajarea vegetației sălbatice, acest tip de grădină este foarte benefică pentru polenizatori.

Citește și: VIDEO Domeniul Dahlem, o fermă cu rol educațional, într-o aglomerație urbană

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri