Gorj Domino: Eurocontainerele, o amenintare pentru saracii orasului

Proiectul de colectare selectiva a deseurilor, pus la punct recent de municipalitate si reprezentantii firmei care se ocupa cu ridicarea gunoiului menajer din oras, lasa fara „slujba” zeci de persoane care-si faceau veacul la groapa de gunoi a orasului, cautand sticle de plastic si cartoane, pe care ulterior le vindeau la firmele din oras, care se ocupau cu valorificarea acestora in alte judete. Aproape 50 de persoane cotrobaie zilnic printre maldarele de gunoaie, pentru a face rost de un ban in plus. Cu ce strang de aici stiu ca au asigurata painea de zi cu zi si mai gasesc si cate-un chilipir: o haina „buna”, o pereche de pantofi, o doza de bere nedesfacuta sau o jucarie pentru copiii care, de altfel, isi insotesc mai tot timpul parintii la „serviciu”. O parte sunt din municipiu, unii locuiesc chiar in apropierea gropii de gunoi, pentru a fi mai aproape de locul de munca, iar altii vin ” la lucru” din localitatile invecinate.

Fie ca este vara sau iarna, ploua sau bate vantul, nu este zi in care groapa de gunoi a orasului, situata la cativa km de centru, sa nu fie rascolita de cei care spera sa faca astfel rost de un ban in plus. In general, sunt persoane in varsta care au ramas fara un loc de munca, si care nu au mai avut sansa de a fi incadrati la o alta societate, criteriul de „respingere” fiind tocmai etatea inaintata. Cum nu indeplinesc nici varsta, nici conditiile de pensionare trebuie sa se descurce cumva. Pentru ei, groapa de gunoi a orasului este momentan singura sansa de supravietuire. Unii castiga mai bine, altii mai prost, incasarile fiind in functie de materialele pe care le recupereaza dintre deseuri.

Profitul difera in functie de materialul selectat

Cel mai bine sunt platiti cei care strang fierul vechi si aluminiul, pentru acestia si munca fiind mai grea. De multe ori, pentru a gasi mai usor „pretioasele metale” gunoierii dau foc deseurilor menajere distrugand astfel „marfa” cautata de ceilalti, sticlele din plastic si cartoanele. Fumul inecacios nu-i indeparteaza insa de pe tarla, ci din contra, face sa sporeasca curiozitatea si nerabdarea de a descoperi ceea ce cautau. Pentru cei care colecteaza pet-uri, munca este mai migaloasa si mai prost platita, dar tot ies banii necesari pentru a pune in fiecare zi cate ceva pe masa. „Trebuie sa facem si noi ceva, ca daca nu, murim de foame. Degeaba, nu ne da nimeni. Mai bine muncim, decat sa cersim, chiar daca conditiile sunt cele pe care le vedeti. Am sotul bolnav de inima si trebuie sa intretin cumva casa. La serviciu nu ma mai primeste nimeni, ca cica sunt batrana. Astia nu mai vor decat din alea tinere si frumoase”, spune razand Maria, o femeie trecuta de 50 de ani. „Facem si noi treaba cat se mai poate. Ca am inteles ca nu o sa mai aduca sticlele de plastic aici. Nici firmele la care le vindeam nu o sa mai fie. Una, care avea depozitul chiar aici, langa groapa de gunoi, nu mai ia sticle de la noi. Cara ce mai au in depozit si apoi inchide sau se muta intr-un alt judet. Acum suntem nevoiti sa dam 200.000 de lei vechi la carutasi sa ducem plasticele in alta parte. Dar si acolo o sa se inchida in curand, si atunci o sa vedem ce o sa mai facem. Ca de aici, de la groapa de gunoi, am trait de bine, de rau, cativa ani buni”, povesteste Marcel.

Casa noua si depozite la CEC din gunoaie

Chiar daca oamenii care-si fac veacul aici se plang ca sumele pe care le castiga sunt foarte mici si abia le ajung pentru a-si duce zilele, administratorii gropii sustin ca unii au facut avere din cautatul prin gunoaie, meseria fiind mai banoasa decat multe alte indeletniciri decente. „Stiu eu pe unul care a pus un miliard la CEC si care si-a facut casa noua din asa ceva. Sa va duceti sa vedeti ce casa frumoasa are! Nu sunt toti amarati. Se castiga bine daca ai grija de bani si stii ce sa faci cu ei. Dar cei mai multi, cum ii castiga, cum ii dau pe bautura. Spun ca altfel nu ar rezista printre gunoaie. Sa-i vedeti cum se mai bucura atunci cand gasesc cate o sticla cu bautura. Stau aici pentru ca le convine, pentru ca nu este o munca grea. A venit cineva sa-i ia la sapat de vie cu ziua si nu a vrut sa se duca niciunul. Au preferat sa stea la gunoaie”, spune angajatul Primariei Targu Jiu.

Groapa de gunoi – locul de munca, tolerat de autoritati

Desi nu ar trebui sa-i lase pe rampa, autoritatile se fac ca nu-i vad pe cei care-si castiga existenta in acest fel. Nici nu ar putea, de altfel, sa tina sub control intreaga suprafata de teren pe care se intinde groapa de gunoi a orasului. Sunt constiente insa in acelasi timp ca pentru ei, acesta este de cativa ani buni un adevarat loc de munca. In plus, fac „serviciul” pe care de-acum incolo va trebui sa-l faca fiecare persoana in parte, acela de a colecta deseurile selectiv. Chiar daca reprezentantii firmei Polaris, care au amplasat, in prima faza, eurocantainere in cele mai circulate spatii din oras, au promis ca pasul urmator va fi dotarea gospodariilor individuale cu pubele de acest fel, va trece mult timp pana cand oamenii se vor conforma si vor face efortul de a sorta deseurile inca de la aruncarea la tomberon. Pana atunci, groapa de gunoi, care se intinde pe aproape 3 hectare de teren va continua sa fie singura sursa de venit a 50 de familii, care traiesc intr-o saracie extrema.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gorj Domino

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri