Cum este folosit Google pentru a mapa păduri necunoscute

Global Forest Watch, o platformă de mapare susținută de Google, folosește tehnologia, pentru marca pe hartă păduri necunoscute până în prezent. Cumulate, zonele marcate până acum, echivalează cu mărimea pădurii amazoniene, scrie GreenBiz.

google
foto: globalforestwatch.org

Cu ajutorul platformei, poți vedea noile despăduriri, printr-un sistem de alerte pe care utilizatorii le pot activa, și suprafețe de păduri descoperite recent.

Prin intermediul tehnologiei actuale, calculatoarele pot să detecteze automat zona forestieră cu ajutorul datelor transmise de satelit. Totuși, în cazul zonelor aride, unde copacii sunt mai puțini și mai îndepărtați unul față de celălalt, tehnologia nu funcționează cu acuratețe.

Algoritmii tradiționali de detecție receptează câți copaci sunt într-un pixel, în loc de câți copaci sunt pe o suprafață. Ceea ce înseamnă că metoda nu este eficientă atunci când vine vorba despre copacii aflați în păduri mai puțin dense sau în zonele mai uscate.

Google Earth colectează datele transmise de mai mulți sateliți, care au capacități tehnice diferite. Colecția de imagini compilate de Google provine de la mai mulți furnizori și are o calitate bună, întrucât zonele aride au puțini nori care să împiedice vizionarea lor din satelit.

Cu toate că algoritmii nu pot detecta copacii în condițiile amintite mai sus, omul nu are probleme în a distinge copacii într-un peisaj. Așadar, cercetătorii au numărat sute de mii de copaci, uitându-se pe imagini cu rezoluție mare, furnizate de Google, pentru a vedea câți copaci se află în zonele uscate.

Înarmați cu imaginile de calitate de la Google, care le-au permis cercetătorilor să vadă copacii, echipa a împărțit regiunea aridă de pe tot globul în 12 părți. La nivel regional, au fost recrutați locuitori care cunoșteau zonele pentru a identifica conținutul imaginilor. Voluntarii s-au întâlnit în ateliere de cartografiere participative. După ce au fost învățați cum să numere copacii dintr-o fotografie, fiecare dintre ei au putut să identifice 80-100 de parcele pe zi.

Citește și: Energy Counter, aplicația care a transformat energia UNTOLD într-o șansă la viață

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri