Google extinde prognoza globală a inundațiilor, inclusiv în România

Google extinde capacitatea sa de prognozare a inundațiilor în întreaga lume pentru a combate creșterea dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice. Compania anunță adăugarea a 60 de țări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală, la platforma sa numită Flood Hub – centrul de prognoză a inundațiilor. Această inițiativă globală este rezultatul eforturilor Google de a utiliza inteligența artificială pentru a aborda criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri.

Flood Hub oferă informații critice cu privire la prognozele inundațiilor fluviale din diferite regiuni ale lumii, acoperind o populație totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizațiile și populația din aceste zone pot avea acces la informații cu până la șapte zile în avans, permițându-le să se pregătească și să se adapteze la amenințarea inundațiilor.

Această extindere globală include regiuni cu procente ridicate de populație expusă la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia, dar și țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, cum ar fi Belgia, Spania, Germania, Nicaragua, Honduras și Guatemala.

Prognozele de inundații dezvoltate de Google se bazează pe tehnologia inteligenței artificiale și procesează diverse surse de date publice, cum ar fi prognozele meteo și imaginile de satelit. Acestea combină modele hidrologice, care prognozează cantitatea de apă care curge în râuri, cu modele de inundație, care prezic zonele afectate și adâncimea apei. Începând din acest an, Google va transmite alerte de inundații în căutările și hărțile sale, precum și prin notificări pe platforma Android.

Flood Hub face parte din eforturile Google de a răspunde la crize și de a furniza oamenilor informații și resurse de încredere în momente critice. Aceasta se alătură altor inițiative, cum ar fi prevenirea incendiilor de pădure și cutremurele de pământ, într-un efort de a sprijini comunitățile în fața schimbărilor climatice.

În plus, pentru a sprijini comunitățile vulnerabile la inundații care nu au acces direct la avertizări, Google.org colaborează cu organizații precum Crucea Roșie Indiană pentru a înființa rețele de avertizare offline, alcătuite din voluntari comunitari instruiți, motivați și de încredere, pentru a extinde raza avertizărilor de pe Flood Hub. Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de Economie Incluzivă de la Universitatea Yale, un alt beneficiar al Google.org, comunitățile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe șanse să primească avertizări înainte ca apa să ajungă în zona lor – un factor care poate face diferența dintre viață și moarte.

Pe măsură ce îmbunătățește modelele sale globale de prognoză a inundațiilor bazate pe AI, Google va continua să sprijine comunitățile expuse la riscuri, utilizând tehnologia pentru a reduce efectele schimbărilor climatice.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri