Compania Google a anunțat că a obținut un acord pe termen lung pentru a cumpăra producția de energie a unui parc solar de 10 megawați în orașul Tainan din Taiwan, la aproximativ 100 km sud de centrul de date pe care gigantul tech îl deţine în această țară. Google are deja proiecte de ferme solare și eoliene în America de Nord și de Sud, precum și în Europa.
Acordul este o colaborare între Google, mai multe companii de energie din Taiwan și guvernul țării, care a revizuit recent Legea privind energia electrică pentru a permite companiilor non-utilitare să cumpere direct energie din surse regenerabile.
Revizuirile fac parte din noua politică energetică a Taiwanului, care vizează eliminarea treptată a energiei nucleare până în 2025 și creșterea ponderii energiei electrice generate din surse regenerabile la 20%.
Google este prima corporaţie care cumpără energie şi care profită de legea revizuită. Partenerii săi de dezvoltare sunt Diode Ventures, Taiyen Green Energy, J & V Energy și New Green Power. Google va instala poli, cu panouri solare în partea de sus a acestora, deasupra iazurilor de pescuit.
„Pentru Google, contractul de cumpărare a energiei solare prevede un preț fix şi pe termen lung al energiei electrice pentru a sprijini operațiunile noastre din Taiwan; va spori și profilul fără carbon al centrului nostru local de date. În plus, este un pas în direcția cea bună pentru fiabilitatea rețelei și amestecul mai larg de furnizare a energiei din Taiwan, pe care guvernul dorește să îl extindă și să-l facă mai rezistent în următorii ani”, spune compania.
Ideea de a construi proiecte solare amplasate pe apă – cunoscută sub numele de „fotovoltaice plutitoare” sau „flotovoltaice” – devine din ce în ce mai populară.
Anul trecut, China a construit cea mai mare fermă plutitoare din lume pe un lac care a fost o mină de cărbune, una din mai multe situri inundate din China utilizate pentru proiectele solare. Acesta include 166.000 de panouri solare și are o capacitate de 40 megawați, care poate alimenta 15.000 de locuințe. Forumul Economic Mondial a anunțat că China va adăuga 40% din noile panouri solare din lume până în 2020. Japonia este liderul mondial în instalațiile fotovoltaice plutitoare, cu peste 60 de proiecte construite începând cu prima dată în 2007.
California impune panouri solare pentru clădirile care se construiesc începând cu 2020
Proiectul Google poate diferi de multe proiecte de ferme solare bazate pe apă, care utilizează structuri precum pontoane pentru a face panourile solare să plutească direct pe apă. Deși este posibil ca panourile solare să pluteasă direct pe suprafața apelor din fermele de pește, echipa de dezvoltare a proiectului Google nu a decis încă modul în care panourile solare vor fi situate deasupra apei, potrivit unei purtători de cuvânt al companiei.
Google se concentrează în prezent pe poli pe care s-ar ridica panourile solare deasupra acestora, un concept cunoscut sub numele de „sistem de baldachin”.
Polii care susțin panourile solare vor fi montați în iazuri de pescuit comerciale. Marsden Hanna, conducătoarea diviziei Google de energie și infrastructură, a declarat, într-un post blog, că acest lucru va maximiza eficiența utilizării terenurilor și va respecta ecologia locală deoarece „peștii și panourile solare pot coexista în mod pașnic”. Proprietarii iazurilor de pescuit vor fi de asemenea compensați pentru găzduirea panourilor.
Acordul înseamnă că Google va obține un preț fix pe termen lung pentru energia electrică pentru operațiunile sale din Taiwan.
„Întrucât guvernul taiwanez continuă să ia măsuri pentru a elimina barierele de pe piață și pentru a reduce costurile energiei regenerabile, sperăm că mai multe companii vor achiziționa energie regenerabilă, ducând proiecte chiar mai mari în Taiwan”, a spus Hanna.