GNM are masini noi, pe bani europeni

41 de SUV-uri au fost achizitionate, pe bani europeni, de Garda Nationala de Mediu (GNM) in cadrul proiectului european de finantare “Managementul comun al riscului in zona de frontiera a Dunarii”.

Valoarea totala a celor 41 de masini, dintre care 37 sunt Dacia Duster, iar 4 Renault Koleos, este de 750.000 de euro.

“37 de masini, achizitionate pe bani europeni, vor pleca in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta si vor fi dotate in curand si cu truse speciale, menite sa ajute la monitorizarea riscurilor de mediu in aceste zone. Activitatile GNM in cadrul acestui proiect se dezvolta pe 2 componente principale, si anume pregatirea profesionala in domeniul controlului si inspectiei de mediu in aria eligibila, cat si dotari folosite in aceasta arie in actiunile de control si inspectie de mediu”, a declarat, pentru Green Report, Silvian Ionescu, comisar general al GNM.

Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria, in cadrul caruia au fost facute aceste achizitii, are alocat un buget de 11,5 milioane de euro, dintre care 2,65 milioane de euro reprezinta finantarea pentru GNM. Banii vin din Fondul European de Dezvoltare regional (FEDR), fond structural creat pentru a sprijini reducerea dezechilibrelor dintre regiunile Uniunii Europene.

Partener principal in acest proiect este Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), iar aria eligibila a proiectului cuprinde 7 judete din Romania si 8 districte din Bulgaria. Populatia care va beneficia de acest proiect se ridica la peste 5 milioane de locuitori care traiesc pe cele 2 maluri ale Dunarii.

In ultimele 3 zile, in medie, 450 de incendii zilnic

“Actiunile noastre se desfasoara in stransa legatura cu comisarii garzilor de mediu, iar acest proiect comun vizeaza in primul rand riscurile la care este expusa populatia, cum ar fi poluarile accidentale pe Dunare sau incendiile care pot aparea in aria eligibila a proiectului", a declarat, pentru Green Report, Liviu Viorel Nemes, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit lui Nemes, cazurile de incendieri de miristi pentru pregatirea insamantarilor de primavara au atins numai in ultimele 3 zile, un nivelul alarmant, de 450 de cazuri pe zi.

Silvian Ionescu: "Arderea miristilor, o practica barbara"

“De trei zile ne confruntam cu situatii alarmante de arderi ale miriștilor. Sunt, in medie, 450 de cazuri pe zi. Pana acum ne confruntam cu aproximativ 20 de cazuri pe zi, insa in ultimele zile toate efectivele IGSU sunt in alerta, alaturi Garda Nationala de Mediu si Politie pentru  stingerea acestor incendii”, a mai spus Liviu Viorel Nemes.

“Nu am reusit sa convingem cetatenii sa nu mai dea foc miristilor, practica ce nu se aplica nici in Evul Mediu. Astfel de actiuni au un efect devastator asupra biodiversitatii. Mai ales in Delta, unde sunt distruse ouale pasarilor sau puii de animale. Facem un apel catre cetateni sa inceteze acest barbarism. Nu este un lucru normal, se distrug speciile aflate pe acele terenuri’”, a spus Silvian Ionescu, care a facut un apel catre cetateni sa inceteze aceste practici “barbare”.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri