Decizia Guvernului de a reduce cu 1 ianuarie 2014 numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile (eolian, fotovoltaic, microhidrocentrale)va duce la stagnarea investitiilor, dar si o crestere a imprevizibilitatii pietei de energie regenerabila, a declarat pentru Green Report, Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica.
Ne asteptam la o stagnare a investitiilor avand in vedere aceasta reducere, dar si prognozata lege de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013. Din cate se pare se vor adopta anumite masuri care vor creste imprevizibilitatea pietei de energie regenerabila si vor afecta direct bancabilitate proiectelor. Or, fara finantare va fi destul de greu de imaginat ca vor fi multe noi proiecte”, a explicat Ciprian Glodeanu.
Potrivit Executivului, pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la sase la trei pe MWh de energie electrica.
Plecand de la ipotezele folosite de ANRE, pentru atingerea unui IRR (rata de rentabilitate) de 11,6% pentru energia solara, IRR garantat de Legea nr.220/2008 si aprobat de Comisia Europeana in data de 13 iulie 2011, numarul de certificate verzi pentru industria solara nu poate fi mai mic de 4.5.(…) un numar de 3 certificate verzi scade seminificativ IRR-ul pentru proiectele de energie solara. Din nefericiere, Romania inca este vazuta de foarte multi investitori straini ca o tara cu un risc investitional crescut si fara un sistem predictibil si atractiv nu vor mai fi multe investitii”, a mai spus Glodeanu.
Acesta a precizat ca nu se asteapta ca proiectele deja incepute si aflate in stadii avansate de constructie sa fie stopate, in ciuda scaderii cu 50% a numarului de certificate verzi.
De altfel, avand in vedere ca se prognoza inca din vara o scadere a numarului de certificate verzi, consideram ca multe proiecte si-au eficientizat costurile. Ceea ce a venit insa ca neprevazut este impozitul pe constructii speciale de 1.5% care la randul lui va afecta masiv IRR-ul proiectelor”, a mai spus presedintele RPIA.
Eolienele si fotovoltaicele cele mai afectate
In urma deciziei Executivului, de la 1 ianuarie 2014 centralele eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern.
In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018.
Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la sase la trei pe MWh de energie electrica.
In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate.
La inceputul lunii decembire, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat ca Guvernul intentioneaza sa reduca drastic numarul de certificate verzi acordat sectorului regenerabilelor.
Vom reduce de anul viitor subventiile pentru energia regenerabila. Am pregatit un proiect de act normativ in acest sens, pe care il vom aproba in perioada imediat urmatoare”, a spus Nita.
Cu o saptamna inainte, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat ca Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020.
Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% de energie regenerabila din totalul consumului. Astfel ca va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, in 2015 cota maxima sa fie de 13%, fata de 15% cat este prevazut in legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi — n.r.)”, a spus vicepresedintele ANRE, Emil Calota.
El a mai spus ca ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 57/2013 (care modifica Legea 220/2008) sa contina prevederi prin care pretul certificatelor verzi sa scada.