Populația de girafe din Africa este cu 40% mai mică decât în 1980. Scăderea drastică a numărului de exemplare fost provocată în special de extinderea terenurilor agricole și de vânătoarea ilegală. Constatarea aparține experților din cadrul Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN).
În 1985, existau în jur de 160.000 de girafe. Acum, populația abia dacă atinge pragul de 98.000, potrivit Listei Roșii a Speciilor pe cale de dispariție, întocmite de IUCN.
Pentru prima dată, experții au inclus girafele pe lista animalelor „vulnerabile”, deși, în trecut, erau încadrate la categoria de animale cu „îngrijorare scăzută”. Julian Fennessy, specialist din cadrul instituției, a motivat decizia luată.
Chiar dacă girafele sunt des întâlnite în safari, în media și în grădinile zoologice, oamenii – inclusiv ecologiștii – nu știu că aceste animale maiestuoase sunt amenințate de o extincție tăcută.
Cele mai mari amenințări le constituie agricultura și vânătoarea. Suprafețe vaste de habitat sunt defrișate, pentru a fi folosite ca teren agricol. De asemenea, girafele sunt adesea omorâte pentru carne. Dacă trendul continuă, specia va fi curând amenințată cu dispariția.
Lista IUCN cuprinde peste 85.000 de specii, dintre care 24.000 sunt în pericol. Potrivit ultimelor actualizări, specii precum gorilele estice și rechinii-balenă sunt din ce în ce mai aproape de extincție, pe când situația urșilor panda s-a îmbunătățit.