Gingis Han a fost catalogat drept cel mai „verde” invadator din istorie, deoarece in razboaiele sale sangeroase au fost ucisi atat de multi oameni incat uriase suprafete de terenuri cultivate au ramas in paragina si au fost recucerite de padure.
Liderul mongol, care a intemeiat cel mai mare imperiu intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, a ajutat la reducerea emisiilor in atmosfera cu 700 de milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit ultimelor descoperiri.
Moartea celor 40 de milioane de victime ale lui Gingis Han a facut ca suprafete imense de terenuri sa revina padurii, copacii absorbind astfel dioxidul de carbon din atmosfera.
Si cu toate ca metoda lui Gingis Han ar fi greu de digerat astazi, ecologistii cred ca ar putea fi primul caz de succes din istorie in care omul a contribuit la reducerea incalzirii globale.
Invazia asupra mediului a inceput inca din zorii istoriei
„Este o conceptie gresita, des intalnita, aceea ca impactul omului asupra climei a inceput odata cu arderea carbunelui si a petrolului in era industriala”, spune Julia Pongratz, de la Carnegie Institution, Departamentul de Ecologie Globala, initiatoarea acestui studiu.
„De fapt, am inceput sa influentam mediul cu sute de ani in urma, schimband vegetatia atunci cand am inceput sa taiem padurile pentru agricultura”, a subliniat cercetatoarea.
Sapte sute de milioane de tone de dioxid de carbon au fost evitate in urma razboaielor mongole, cantitate comparabila cu cea produsa intr-un an prin consumul global de petrol, in zilele noastre.
Bunastarea naturii, invers proportionala cu cea a omenirii
Cercetatorii de la Institutul Carnegie au masurat impactul dioxidului de carbon intr-o serie de evenimente istorice, in care s-au inregistrat un numar mare de decese.
Epocile studiate includ, de asemenea, ciuma bubonica din Europa, caderea dinastiei Ming din China si cucerirea Americii.
Toate aceste evenimente au favorizat cresterea padurilor, dupa perioade lungi de defrisari.
Dar sangeroasa invazie mongola, care a durat un secol si jumatate, si a condus la intemeierea unui imperiu pe 22% din suprafata Pamantului, a contribuit cel mai mult la cresterea copacilor.
Iar asta, pentru ca Gingis Han, care in mod repetat a nimicit asezari intregi, a fost in stare sa evite mai mult dioxid de carbon emis in atmosfera decat orice alt despot.
„Acest lucru s-a intamplat si in timpul evenimentelor mai scurte din istorie, cum ar fi ciuma bubonica si caderea dinastiei Ming. Padurile au crescut din nou, dar nu suficient cat sa combata emisiile de carbon”, a explicat Pongratz.
”Insa, in timpul unor invazii care au durat mai mult, cum a fost cea a mongolilor, a fost suficient timp pentru ca padurile sa creasca din nou si sa absoarba cantitati semnificative de dioxid de carbon”, a mai spus cercetatoarea.
Cu toate ca hanul va ramane in istorie ca fiind cel mai distrugator despot din lume, si nu Gingis Han cel Verde, Pongratz spera ca studiul sau sa-i indrume pe viitorii istorici sa ia in seama si impactul pozitiv pe care acesta l-a avut asupra mediului.
Bazat pe cunostintele pe care le-am dobandit din trecut, ne aflam acum in pozitia in care sa luam decizii care vor diminua impactul nostru asupra climei si a ciclului dioxidului de carbon”, a incheiat cercetatoarea.