Giganţi din energie au cheltuit 1 miliard de dolari pentru lobby împotriva angajamentelor COP21 – raport

Cele mai mari cinci grupuri din lume din industria petrolului şi a gazelor naturale cotate la bursă au cheltuit 1 miliard de dolari pentru activităţi de lobby şi PR care sunt contrare concluziilor formulate în Acordul pentru climă de la Paris (COP21), semnat în decembrie 2015, a anunţat un ONG britanic, citat de AFP.

În pofida sprijinului afişat faţă de limitarea modificărilor climatice,
ExxonMobil, Shell, Chevron, BP şi Total au cheltuit fiecare circa 200 de milioane de dolari anual pe lobby pentru „a-şi extinde operaţiunile în domeniul energiilor fosile”, afirmă reprezentanţii InfluenceMap, o organizaţie non-guvernamentală care monitorizează activităţile de influenţare demarate de anumite companii pe plan mondial.

„Sectorul energiilor fosile a consolidat un program considerat strategic, ce vizează influenţarea agendei climatice”, a declarat directorul InfluenceMap, Dylan Tanner, care evocă „un şir neîntrerupt de acţiuni”, constând în atacarea sau chiar în controlarea reglementărilor de mediu şi influenţarea companiilor mass-media. 

Cele cinci grupuri au obţinut profituri de 55 de miliarde de dolari în 2018, un an cu emisii record de gaze cu efect de seră. În acelaşi an, experţii pentru climă din cadrul ONU au cerut reducerea drastică a utilizării de energii fosile, dacă omenirea doreşte să păstreze o cât de mică şansă pentru a limita creşterea temperaturii globale la +1,5 grade Celsius. 

InfluenceMap a analizat conturile, registrele de lobbying şi elementele de comunicare produse de aceste grupuri începând din 2015, care au dezvăluit un ecart uriaş între angajamentele lor pentru climă şi acţiunile lor reale. Au fost evocate anumite contacte directe cu legislatori şi politicieni, milioane de dolari cheltuite pe „marketing climatic” şi rolul asociaţiilor profesionale în negocieri. 

Din suma de peste 110 miliarde de dolari constând în investiţii de capital prevăzută pentru 2019, doar 3,6 miliarde vizează proiecte cu emisii reduse de carbon, a subliniat acelaşi raport. 

Documentul a fost publicat cu o zi înaintea unei audieri în Parlamentul European a gigantului american ExxonMobil, acuzat că a înşelat publicul larg timp de mai multe decenii în privinţa pericolelor generate de modificările climatice. Eurodeputaţii au cerut ca grupul american să fie deposedat de cele şase permise de acces în Parlamentul European în calitatea sa de lobbyist, în contextul în care Exxon nu a trimis nicio persoană la audiere. 

Potrivit InfluenceMap, doar acest grup a cheltuit de unul singur în fiecare an 56 de milioane de dolari pe „marketing climatic” şi 41 de milioane de dolari pentru activităţi de lobby. Cu excepţia grupului francez Total, celelalte patru concerne studiate au cheltuit aceste sume în Statele Unite. 

Contactate de AFP, grupurile Chevron şi Shell au respins concluziile acestui raport. 

„Nu suntem de acord cu afirmaţia potrivit căreia Chevron ar fi angajat ‘în marketing şi lobby pentru climă majoritar contrare’ Acordului de la Paris”, a reacţionat un purtător de cuvânt al grupului. „Noi acţionăm în faţa riscurilor potenţiale pe care le reprezintă schimbările climatice pentru activitatea noastră şi investim în tehnologii şi oportunităţi cu emisii reduse de carbon, care pot să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES)”, a adăugat el. 

Aceeaşi atitudine a avut-o şi grupul Shell, care, potrivit raportului, ar cheltui 49 de milioane de dolari pe an făcând lobby climatic.

„Suntem foarte clari în ceea ce priveşte sprijinul nostru faţă de Acordul de la Paris şi în ceea ce priveşte demersurile noastre pentru a răspunde nevoilor societăţii în favoarea unei energii mai curate”, a declarat un purtător de cuvânt de la Shell.

Grupurile BP, ExxonMobil şi Total nu au dat curs solicitării AFP de a face declaraţii şi comentarii pe această temă. 

spot_img

Ultimele știri