Ghid practic pentru micii producatori

Micii producatori au de acum la dispozitie un ghid practic cu ajutorul caruia acestia pot intelege ce anume trebuie sa faca pentru ca produsele lor sa fie in conformitate cu Uniunea Europeana.

Brosura "Conditii minime de igiena si siguranta a alimentelor pentru micii producatori – Cum pot micii producatori sa prospere in continuare sub regulile Uniunii Europene" a fost editata in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Sanatate Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), de catre Fundatia ADEPT, WWF-DCP Romania si grupul MILVUS.

"De cand Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene a existat frica, mai ales in zona rurala, ca producatorii nu vor face fata cerintelor europene. Tot ce trebuie sa faca este sa respecte cateva cerinte minime de igiena ca sa nu puna in pericol sanatatea consumatorului", a declarat Giorgio Ficcarelli, seful echipei de tranzitie a Comisiei Europene in Romania. "Acest ghid este simplu pentru ca dorim sa fie pe intelesul tuturor, de asemenea sunt bucuros si consider ca va avea un impact mare asupra producatorilor", a continuat Ficcarelli.

"Trebuie sa intelegem ca daca mancam natural protejam si mediul. Este important de stiut ca si UE pune mare valoare pe aceste aspecte tradionale, pe micii producatorii si pe consumatori", a declarat Nat Page, reprezentant al Fundatiei ADEPT.

"Efortul de modernizare pe care ni l-am asumat odata cu aderarea la UE nu trebuie sa duca la pierderea vechilor retete si a metodelor traditionale de producere a alimentelor. Colaborarea noastra are menirea de a sustine pastrarea diversitatii si originalitatii gastronomiei romanesti si totodata de a ajuta micii producatori sa inteleaga ca normele europene le permit sa-si desfasoare in continuare activitatile, daca ele sunt realizate respectand normele dezvoltate si aplicate in statele membre ale UE", a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA.

Sfaturile care se regasesc in brosura ” traduc ” normele sanitar veterinare si de bunastare animala intr-un limbaj accesibil. De asemenea, ofera un mini – glosar de termeni de specialitate, prezinta modalitatea de inregistrare a produselor traditionale si norme de igiena si etichetare universal acceptate.
Brosura poate fi gasita in toate centrele ANSVSA din tara precum si la primarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri