Ghețarii din Groenlanda ajung la Paris. Cum reușesc activiștii de mediu să se facă auziți la COP21, după atentate

Autoritățile franceze au interzis ONG-urilor de mediu să organizeze marșuri sau alt tip de manifestări în aer liber în timpul conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice, ca urmare a atentatelor desfășurate acum o săptămână la Paris. Activiștii de mediu caută însă metode alternative de protest.

Manifestari Paris

Guvernul francez a anunțat miercuri seara că nu va permite organizarea a 2 marșuri planificate de activiștii de mediu pentru datele de 29 noiembrie și 12 decembrie în Paris, din motive de securitate. Măsura de a interzice manifestările în aer liber în jurul conferinței COP21 a fost anticipată luni, de prim-ministrul francez, Manuel Valls, imediat după atentatele din data de 13 noiembrie.

Tot luni, 130 de ONG-uri de mediu care urmau să organizeze marșul s-au întâlnit pentru a stabili cum se vor reorganiza. Printre soluțiile propuse, s-au numărat intensificarea demonstrațiilor planificate în orașe ca Sydney, Tokyo, Londra și New Delhi, organizarea manifestărilor în spații închise sau încurajarea activităților pe rețelele sociale. Jean François Julliard, Directorul Greenpeace Franța, a promis identificarea unor „metode noi, ingenioase, pentru a ne face vocile auzite la conferința ONU”.

Alix Mazounie, reprezentant al RAC France, o coaliție de 16 asociații de mediu, și-a exprimat dezamagirea față de decizia autorităților, care au permis turiștilor să viziteze Turnul Eiffel și comercianților – să organizeze piețe de Crăciun în aer liber, dar nu au autorizat desfășurarea marșului.

E ca și cum ne-ar spune că ei consideră că vocile noastre nu sunt destul de importante pentru a asigura că se fac auzite în vreun fel„, a declarat Mazounie pentru Fundația Thomson Reuters.

Deși manifestările publice au fost interzise, summit-ul ONU se va desfășura conform planificărilor. Până acum, au confirmat prezența 137 de lideri mondiali.

Inițiativele alternative, singura soluție a ONG-urilor

Una dintre acțiunile alternative spectaculoase, menite să pună presiune pentru semnarea unui acord climatic dur, este cea gândită de geologul danez Minik Thorleif Rosing și artistul danez Olafur Eliasson.

Ei vor trimite douăsprezece blocuri de gheață a câte 10 tone la Paris, pentru a fi amplasate în formă de ceas în Piața Republicii, în timpul conferinței COP21. Gheața provine din câteva aisberguri plutitoare din cadrul unui fiord situat în apropierea orașului Nuuk, capitala Groenlandei.

Prin această acțiune, inițiatorii și-au propus să atragă atenția liderilor statelor ONU care se vor reuni la sfârșitul lunii la Paris asupra amplorii fenomenului de topire a ghețarilor.

„Gheața pe care o vom aplasa în Paris reprezintă o zecime din cantitatea de gheață care se topește în fiecare secundă în Groenlanda în timpul verii”, a precizat Rosing pentru AFP.

Topirea ghetarilor

Inițiativa danezilor vine în contextul anunțului recent al Agenției americane pentru oceane și atmosferă, care a avertizat că temperatura medie globală din primele zece luni ale acestui an a fost cea mai ridicată din istoria măsurătorilor meteorologice. Cel mai probabil, în 2015 vom înregistra un nou record anual.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri