Unul dintre cei mai mari ghețari din regiunea Munților Ural din Rusia s-a topit complet, potrivit unor cercetători care au făcut recent o expediție acolo.
Foto: rferl.org
Ghețarul, cunoscut ca MGU, avea 2,2 kilometri lungime și a fost descoperit în 1953. Între 19 și 28 august, anul acesta, o echipă de cercetători de la Scientific Center for Arctic Studies (Centrul științific pentru studii arctice) a realizat o expediție în zonă și a vizitat și alte două ghețare.
Oamenii de știință au descoperit că MGU, care era al doilea dintre cei mai mari ghețari – ca masă – din regiunea polară a Munților Ural și cel mai lung, atunci când a fost descoperit prima dată, s-a topit complet.
Mikhail Ivanov, unul dintre cercetătorii din echipă, a declarat că „o mare cantitate” din gheață încă exista când au vizitat ei ultima dată ghețarul, în 2010. Părți din MGU încă erau vizibile în fotografiile turiștilor din ultimii ani, a mai adăugat el.
„Anul acesta, se pare, s-a topit complet”, a mai spus Ivanov.
Zona munților Ural, din Rusia, și regiuni din Siberia au avut parte de temperaturi neobișnuit de ridicate în ultimii ani, cauzate, spun experții, de încălzirea globală.
Ghețarii se topesc în ritm accelerat și în alte locuri ale lumii. Cei din Elveția, de exemplu, s-au micșorat cu 10% în ultimii cinci ani, o rată care nu s-a mai văzut niciodată în peste un secol de observații. Iar un specialist în glaciologie avertiza că toţi cei 5.000 de gheţarii din vestul Statelor Unite se vor topi şi vor dispărea în aproximativ 50 de ani.
Un studiu din 2019 arăta că ghețarii Himalayeni se topesc de două ori mai repede decât la începutul acestui secol, pierzând peste o pătrime din gheață în ultimele patru decenii. Iar calota glaciară din Groenlanda a pierdut, doar în luna iulie a anului trecut, 197 miliarde de tone de gheață, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice, în condițiile în care media estimată era de 60-70 miliarde de tone.
Citește și:
Calota glaciară din Groenlanda a pierdut 197 miliarde de tone de gheață în luna iulie
Gheţarii din Elveţia s-au micşorat cu 10% în ultimii cinci ani
Cei 5.000 de ghețari din vestul SUA vor dispărea în maxim 50 de ani
Studiu: Topirea ghețarilor Himalayeni s-a dublat în ultimele două decenii