Gheața marină de lângă țărmurile Alaskăi s-a topit complet, conform unor noi date de satelit care dezvăluie că cel mai apropiată banchiză se află la 240 de kilometri depărtare. Este pentru prima oară când gheața marină se topește atât de devreme.
Vara aceasta, Alaska a înregistrat temperaturi record și un val de căldură fără precedent, care a dus la topirea completă a gheții. Gheața se va reface în toamnă, când temperaturile încep din nou să scadă. Nu este prima oară când gheața marină se topește complet, însă este pentru prima oară când se întâmplă atât de devreme.
Permafrostul din zona arctică canadiană se topește cu 70 de ani mai repede decât se estima
Alaska nu este singura care a înregistrat asemenea topiri record, acestea având loc și în jurul Groenlandei și Siberiei, din cauza valurilor de căldură, a temperaturilor fără precedent și a incendiilor de vegetație. Aceste fenomene extreme sunt în concordanță cu schimbările climatice.
Utqiaġvik, cel mai nordic oraș al Alaskăi, a înregistrat 25 de zile consecutive cu temperaturi de peste 4 grade Celsius. Dintre cele mai călduroase 20 de luni, șase au avut loc începând cu 2010.
De asemenea, Marea Bering a înregistrat temperaturi pozitive record pentru al șaselea an consecutiv. Încălzirea mărilor cauzează topirea timpurie a gheții, având un efect devastator asupra economiilor locale și a comunităților care depind de gheața marină pentru a vâna și a pescui.
Emisiile de la incendiile de vegetație din zona Arctică, echivalente cu emisiile anuale ale Suediei
Conform lui Ed Blockley, de la Met Office, declinul gheții arctice, de 85.000 kilometri pătrați pe an, este echivalentul pierderii anuale a unei regiuni de gheață mai mari decât Scoția.
Experții susțin că locuitorii așezărilor de pe coasta Alaskăi vor trebui să se mute pentru a evita inundațiile.