“Gheata care arde”, extrasa de japonezi de pe fundul marii

Japonia, constransa sa importe 95% din necesarul de energie, are toate sansele sa devina independenta energetic, datorita succesului inregistrat, astazi, la primele teste de extragere a hidratului de metan, denumit si gheata care arde, scrie romandie.com.

Pregatirile pentru extragerea hidratului de metan au inceput cu ani in urma, dar primul experiment a avut loc in premiera, in aceasta dimineata, si s-a dovedit un succes. Ambitia noastra este sa punem la punct tehnologii fiabile si sa incepem cat de curand exploatarea comerciala a acestei resurse, care poate sa concureze cu gazele de sist sau cu gazul lichefiat”, a spus Toshimitsu Motegi, ministrul japonez al industriei.

Experiment efectuat
la 1.000 de metri, in subsolul marin

Testele au fost efectuate la 80 de kilometri in largul Peninsulei Astumi, la peste 1.000 de metri adancime, in subsolul marin si, potrivit estimarilor facute de cercetatorii japonezi, cantitatile de hidrat de metan existente pot asigura Japoniei cel putin un secol de independenta energetica„, potrivit oficialilor japonezi.

Hidratul de metan este un amestec de gheata si metan care se formeaza pe fundul oceanelor la o temperatura de aproximativ 2 grade C, dar numai in zonele unde presiunea este de cel putin 30 de atmosfere.

Sub un strat de 200-300 de metri de hidrat de metan se afla si metan gazos liber. Rezervele mondiale de hidrat de metan tin captive cantitati imense de combustibil, estimate intre 1 catralion (1 milion de miliarde) si 5 catralioane de metri cubi, adica de zece ori mai mult decat toate rezervele stiute de gaze naturale

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri