Reprezentanti ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai Garzii Nationale de Mediu, ai Administratiei Fondului de Mediu impreuna cu numerosi oameni de afaceri, au dezbatut la Palatul Camerei de Comert si Industrie problemele pe care le ridica la nivel local si national implementarea legislatiei in domeniul managementului deseurilor, ultimele schimbari ale acesteia si implicatiile asupra activitatii firmelor, precum si situatia finantarii proiectelor in POS MEDIU in cadrul seminarului „Gestionarea deseurilor in Romania. Spre un management european”.
In deschidere, Dna Cornelia Liliana Stefanescu, Sef Cancelarie si al Executivului Camerei Nationale, a transmis mesajul ES Presedintele Camerei de Comert Nationale, Domnul Mihail M. Vlasov, in care s-a subliniat rolul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, cea mai reprezentativa organizatie a mediului de afaceri, de a pune pe masa autoritatilor problemele fierbinti cu care se confrunta afacerile, in cadrul unor evenimente speciale, adevarate tribune de dezbatere.
Dna Elena Dumitru, Secretar de Stat Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, a apreciat aceasta initiativa a Camerei Nationale, declarand ca reciclarea deseurilor inseamna atat reducerea poluarii, cat si profit economic si dezvoltare economica durabila. Numai locurile de munca nou create in sectorul gestionarii si reciclarii deseurilor in UE s-ar ridica la circa 400.000 pana in anul 2020.
Antreprenoriatul in domeniul managementului deseurilor la nivelul UE poate servi drept model de success si poate contribui la dezvoltarea Romaniei: „Din cele 2114 firme ce activeaza in domeniul de colectare-recuperare deseuri, inregistrate in perioada 2007-2012 la ONRC, o treime au fost infiintate in ultimii doi ani, iar jumatate se ocupa cu recuperara materialelor reciclabile si sortare. Aceasta reprezinta o crestere importanta a industriei deseurilor. Aceasta crestere este sustinuta si de introducerea liniei de finantare POS Mediu in cadrul careia au fost alocate 2 miliarde de euro pentru finantarea acestui domeniu, a declarat dna Secretar de Stat.
Dl. Horia Irimia, Vicepresedinte Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a apreciat ca un management de succes al deseurilor poate fi realizat doar printr-un parteneriat intre autoritati si mediul privat, operatori si opinia publica, pentru ca protectia mediului asigura o calitate superioara vietii tuturor.
Solutii eficiente de coprocesare a deseurilor in industria cimentului, care asigura castig energetic si de materii prime, in paralel cu reducerea emiterii gazelor cu efect de sera au fost prezentate de dna Marilena Dracea, Director Executiv CIROM, patronat care a fost unul din sustinatorii evenimentului.
Societatea ECO-X, un alt sponsor al evenimentului, reprezentat de dna Vali Gheorghita, a prezentat un sistem inteligent de colectare selectiva, care asigura prin sistemul informatic, o colectare eficienta a datelor, monitorizare si management de la distanta.
Dna Ana Maria Nicolescu, serviciul Gestiunea Deseurilor, MMSC, si-a concentrate prezentarea pe prevenirea si reducerea efectelor adverse generate de gestionarea deseurilor si cresterea eficientei folosirii resurselor, ca urmare a modificarilor pe care le preconizeaza UE la Directiva cadru a deseurilor. Domnia Sa a prezentat si concluziile la incheierea Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor 2007-2013, care indica o performanta scazuta a Romaniei la ratele de reciclare sau icinerare cu recuperare de energie, departe de obiectivele stabilite pana in anul 2020, care impun un procent de reciclare de minimum 50%.
Statistici referitoare la sistemele de management integrat al deseurilor municipale, industriale sau alte fluxuri de deseuri (ambalaje, DEEE, baterii, vehicule uzate) au fost prezentate de Dna Mihaela Olaru, Consilier Principal, Serviciul Deseuri, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Dl. Valentin Neagoe, Sef serviciu Garda Nationala de Mediu a vorbit despre succesele institutiei in combaterea transporturilor ilegale de deseuri, a depozitelor neconforme sau deseurilor periculoase. Dl. Cornel Brezuica, Director Directia Venituri, Administratia Fondului de Mediu, a discutat despre programele finantate de AFM, cel mai cunoscut si de succes fiind programul Rabla, dar si despre ultimele modificari in aplicarea taxelor si contributiilor la Fondul de Mediu, sau posibilitatea amendarii legii 211.
Situatia proiectelor depuse in POSMEDIU a fost trecuta in revista de dl. Vasile Simion, Manager Public, Directia Programe, AM POSMEDIU, unde rata totala de absorbtie a inregistrat progrese in ultimul an, atingand acum 15,86%, in timp ce la axa pe deseuri se inregistreaza un procent de 16%. Domnia Sa a apreciat ca pentru domeniul managementul deseurilor in perioada urmatoare, 2014-2020, sunt prevazute din fonduri europene circa 0.6 miliarde euro, care acopera cu putin peste jumatate din necesarul total de investitii estimat la 1.13 miliarde Euro.
Rezultatele pe 2012 ale Green Business Index, un barometru al responsabilitatii fata de mediu in sectorul de afaceri romanesc, o recunoastere publica a eforturilor depuse de companii, proiect al Asociatiei Green Revolution sustinut de Camera de Comert Nationala, a fost prezentat in incheiere de coordonatorul acestuia, dl.Alexandru Bara.
Partenerii media ai evenimentului au fost Agerpres, caleaeuropeana.ro, calendarevenimente.ro, Eco magazin, efin.ro, Finantistii, Green Report.