O gestionare mai bună a pescăriilor și a drepturilor de pescuit la nivel global ar putea duce la creșterea numărului de pești și a profiturilor chiar dacă temperaturile ar crește cu 4 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, conform unui nou studiu.
Conform cercetătorilor, dacă temperaturile ating 4 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale însă pescăriile sunt gestionate în mod optim, numărul peștilor din oceane ar putea crește cu 17%, comparativ cu o scădere de 5% a numărului de pești dacă practicile actuale continuă și lumea se încălzește cu 1 grad Celsius.
Dacă temperaturile vor crește cu 2 grade Celsius, o gestionare mai bună a pescăriilor ar rezulta într-o creștere de 16% a capturilor și cu aproape o treime mai mulți pești decât în prezent.
1 miliard de oameni din jurul lumii se bazează pe pește ca sursă principală de proteine.
Kristin Kleisner, cercetător la US Environmental Defense Fund și autor al studiului, a explicat pentru The Guardian că noile tehnologii de monitorizare a vaselor de pescuit din sateliți și prin internet ar putea face o mare diferență pentru îmbunătățirea gestionării pescăriilor. Cu ajutorul acestor tehnici, pescăriile pot fi mai receptive la schimbările care se petrec în ecosistemele oceanelor.
Kleisner a adăugat că rezultatele studiului ar trebui să determine guvernele să ia măsuri imediate pentru implementarea unor sisteme moderne de gestionare a pescăriilor.
ONG-ul Global Fishing Watch folosește noi tehnologii pentru a oferi informații detaliate legate de pescuitul din jurul lumii. Organizația a făcut publice date legate de zeci de mii de vase de pescuit.
„Inovația tehnologică ne aduce mai aproape de un ocean digital în timp real. Largul oceanului a fost mult timp caracterizat ca vestul sălbatic: fără de lege, îndepărtat și afectat de o lipsă a datelor. Cu toate acestea, abilitatea noastră de a detecta și a urmări în mod direct activitatea vaselor de pescuit la nivel global trece printr-o transformare extraordinară.”, a declarat Sarah Bladen, de la Global Fishing Watch.
Ea atrage atenția că industria pescuitului trebuie să accepte și să îmbrățișeze transparența în activitățile de pescuit.
Viața marină este amenințată nu numai de schimbări climatice, acidificare și pescuit excesiv, ci și de poluare și de exploatarea industrială a subsolului marin, de exemplu pentru extracția petrolului și a gazelor naturale. Aceste activități au fost posibile datorită noilor tehnologii care nu au fost încă reglementate, conform lui Alex Rogers, profesor la Universitatea din Oxford. El a explicat pentru The Guardian că situația actuală se poate transforma într-o catastrofă dacă nu vor fi luate măsuri la nivel global.
„Status quo-ul nu mai poate fi lăsat să continue, dacă vrem să protejăm sănătatea oceanelor și să avem pești pentru ziua de mâine. Aceste noi activități se pot intensifica foarte rapid și pot cauza pagube enorme într-o perioadă foarte scurtă de timp.”