Germania vrea să renunțe și la centralele pe cărbune

Germania vrea să renunțe și la termocentralele electrice pe bază de cărbune, după ce a început să implementeze un plan de închidere treptată a centralelor nucleare, potrivit Bloomberg. Guvernul cancelarului Angela Merkel a elaborat un plan care prevede cele mai stricte măsuri de limitare a consumului de cărbune din Europa, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

În prezent, în Germania 45 de procente din producția de energie provin din centralele pe cărbune, iar 11% din cele pe gaze naturale. Alte 25 procente provin din reactoarele nucleare pe care Angela Merkel vrea să le închidă până în 2020. Şi aproximativ 24 de procente sunt date de energiile regenerabile, cum ar fi solarul și eolianul, sector pe care guvernul de la Berlin îl vrea în creștere cu 45 de procente până în 2025”, potrivit bloomberg.com.

Germania, cea mai mare putere industrială, a anunțat în urmă cu 3 ani, prin ministrul german al Mediului, Norbert Roettgen, că majoritatea celor 17 reactoare vor fi scoase din funcțiune până la sfârșitul lui 2021.

Ultimele trei centrale, cele mai recente, vor funcționa până la sfârșitul lui 2022. Oprirea definitivă a celor 17 reactoare nucleare germane până în 2022 reprezintă practic o revenire la calendarul fixat la începutul anilor 2000 de o coaliție a social-democraților și ecologiștilor”, potrivit Le Monde.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi și a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile, care urmează să se finalizeze cu o decizie formală în cadrul Consiliului de Miniștri din 6 iunie.

Renunțarea la termocentralele pe cărbune, dacă va ajunge să fie pusă în practică, va forța Germania să-și sporească importurile de gaze naturale din Rusia, să cumpere curent electric de la țările vecine și să continue subvenționarea producției de energie din surse regenerabile, respectiv eoliene și fotovoltaice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri