Autoritatile germane sustin opozitia totala a opiniei publice si a oamenilor politici fata de energia atomica, in ciuda contextului general in care Marea Britanie, de exemplu, si-a oficializat joi relansarea programului nuclear civil, informeaza Reuters.
Prin urmare, Germania, cea mai mare si mai centrala piata energetica nu va urma tendinta actuala, de a compensa cresterea pretului petrolului, problemele climei si dependenta de importul de energie prin construirea de noi centrale nucleare.
Electoratul german, extrem de critic si vigilent fata de acest aspect, nu ar permite niciunui guvern sa revina asupra renuntarii la programul nuclear – proces inceput acum sapte ani si care trebuie incheiat pana in 2021, aminteste agentia citata.
Respingerea energiei nucleare din partea germanilor este alimentata si de speranta lor ca in viitor energia sa provina din surse sigure, ieftine si curate. Astfel, un recent sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung indica faptul ca 63 la suta dintre germani cred ca viitorul apartine energiei solare, 50 la suta s-au pronuntat pentru cea eoliana si doar mai putin de 40 la suta s-ar baza pe cea nucleara sau obtinuta cu ajutorul gazelor naturale.
„Nu exista o majoritate in parlament sau in cadrul populatiei pentru revizuirea programului de incetare (a activitatii nucleare) sau care sa sustina (construirea de) noi reactoare”, a declarat pentru Reuters Rainer Baake, politician al ecologistilor germani (Die Grunen) si fost secretar de stat in Ministerul federal al Mediului, precizand ca ’daca uzul civil (al energiei atomice) este acceptat, ar favoriza folosirea militara si atacuri teroriste’. Din acest punct de vedere, tendinta ecologista a germanilor se explica, observa agentia citata, prin faptul ca majoritatea persoanelor care au azi putere de decizie au crescut in perioada in care cauza ecologista a fost in fruntea miscarii pentru drepturi civile.
Chiar daca in prezent chestiunea energiei atomice nu este foarte serios luata in considerare pentru ca se apropie alegerile locale, iar anul viitor vor avea loc alegerile generale, ea ramane una din pietrele de incercare pentru actualul mandat al guvernului de la Berlin.
Centralele nucleare care ar trebui inchise in urmatorii doi ani sunt acuzate ca trag de timp sub pretextul reparatiilor, in speranta ca alegerile vor fi castigate de conservatori, care vor reveni asupra deciziei in vigoare. Desi cancelarul german Angela Merkel (crestin-democrata) se pronunta pentru prelungirea activitatii acestor centrale, ea nu isi permite sa riste acum un conflict deschis cu colegii de coalitie social-democrati – cei care au luat decizia incetarii activitatii nucleare.