Germania: Productia de energie solara a crescut cu 60% in 2011

Potrivit Asociatiei Industriei Solare, BSW-Solar, Germania a produs 18 miliarde de kilowati/ora de electricitate solara in 2011, cu 60% mai mult decat in 2009.

Aceasta productie de energie solara este echivalenta cu consumul landului Thuringen si ar putea acoperi nevoile de electricitate a 5,1 milioane de gospodarii pe o perioada de 1 an.

Performanta a fost posibila, potrivit BSW-Solar, si datorita cresterii pretului la petrol si gaze, dar si scaderii costurilor energiei solare.

  Numarul instalatiilor fotovoltaice a crescut, in 2011, in ciuda multiplelor scaderi ale tarifelor de rascumparare. Ultima scadere a tarifelor, de 15%, a fost inregistrata la 1 ianuarie 2012.

Pe de alta parte, si costurile de productie au scazut cu 50%, incepand din 2007, iar in urma acestor schimbari, in perioada 2013-2014, sectorul energiei solare din Germania nu va mai avea nevoie de subventii in plus, ca in cazul celor acordate sectorului eolian.

BSW-Solar a subliniat si rolul pozitiv pe care l-au avut in sectorul energiei solare reglementarile legislative, stabile, cat si respectarea unui calendar al acestor reglementarilor si al tarifelor anuntate de Guvernul Germaniei.

Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

Sapte luni din an, razele soarelui stralucesc cu putere, mai ales pe litoralul Marii Negre, in Dobrogea si in Oltenia, iar acest lucru ar putea ajuta Romania sa devina un jucator important pe piata energiei solare, alaturi de Germania, Spania ori Franta, care se afla in top.

Nivelul de radiatii din Romania este foarte bun comparativ cu cel al altor tari cu climat temperat, iar diferentele, in functie de zona geografica, sunt foarte mici. Radiatia solara pe teritoriul Romaniei atinge valorile maxime in iunie, 1,49 kWh/ m2/zi, minimele fiind inregistrate in luna februarie, 0,34 kWh/ m2/zi.

Mii de ore de soare pe an, in sudul tarii

Intr-un top 5 al tarilor europene producatoare de energie solara, pe locul al patrulea se situeaza Cehia, care produce 3.478 MW, urmata de Franta, care obtine de trei ori mai putina energie cu ajutorul panourilor solare, respectiv 1.054 MW.

Potrivit specialistilor, potentialul solar din Romania este comparabil cu cel al Italiei sau al Frantei, tari europene in care afacerile cu panouri solare au inregistrat o dezvoltare. In regiunile din sudul Romaniei, unde pot fi numarate 1.300 ore de soare pe an, producatorii isi pot recupera investitia si pot obtine un profit deloc neglijabil.

In tara noastra, doar 2 MW, capacitate instalata

Deocamdata energia solara este aproape neexploatata, tara noastra situandu-se, in 2010, pe locul 20, cu o capacitate instalata de 2 MW, intr-un clasament realizat de PV-NET, o retea europeana constituita din reprezentantii industriei fotovoltaice.

Energia solara este inepuizabila, ecologica si aproape gratuita. Obtinerea ei nu implica instalatii de prelucrare sau transport al resurselor, inainte de utilizare, costurile panourilor solare sau fotovoltaice fiind semnificativ mai reduse in comparatie cu pretul produselor petroliere, care creste vertiginos.

Ideea utilizarii panourilor solare consta in recuperarea caldurii de la soare si transformarea acesteia in energie folosita mai ales pentru obtinerea apei calde menajere.

Energia soarelui poate fi utilizata si pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori izolati, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, cu consumuri mici de energie, potentialul exploatabil prin sisteme fotovoltaice in Romania fiind apreciat la 1.200 GWh/an.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri