Germania va interzice carnea la evenimentele oficiale organizate de Ministerul Mediului

Ministrul german al mediului, Barbara Henricks, a anunțat că guvernul ar urma să interzică servirea și consumul de carne la mesele pregătite în cadrul evenimentelor oficiale organizate de Ministerul Mediului. Anunțul a fost crtiticat de unii oficiali, inclusiv de Ministrul Agriculturii.

germania interzice carne
Foto: Greenpeace

Prin decizia luată, Barbara Henricks ar vrea să dea un exemplu de sustenabilitate și să atragă atenția asupra impactului negativ pe care îl are consumul de carne asupra mediului. Potrivit onegreenplanet.org, în ultimii 40 de ani am pierdut 58% dintre speciile de animale sălbatice, din cauza dietelor bazate din ce în ce mai mult pe carne.

Cum afectează consumul de carne mediul

Cea mai mare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră din industria alimentară provine din agricultura practicată pentru asigurarea hranei animalelor. Cel mai adesea, pentru cultivarea furajelor, se defrișează suprafețe mari de pădure, se folosesc cantități mari de apă și de fertilizatori. Transportul este și el un factor care contribuie la poluarea din industrie.

Pe lângă toate acestea, animalele rumegătoare produc cantități enorme de metan, un gaz de cel puțin 20 de ori mai periculos pentru schimbările climatice decât dioxidul de carbon. În plus, generează și oxid de azot, un alt gaz emanat de bălegar și de fertilizatori. Nu în ultimul rând, procesarea cărnii este mare consumatoare de energie și apă.

Puteți afla mai multe informații despre impactul consumului de carne asupra mediului urmărind documentarul Cowspiracy. Iată cele mai importante date din acest documentar:

Ce reacții a stârnit anunțul ministrului german

Interdicția anunțată de Ministrul german al Mediului ar urma să se aplice doar în cazul evenimentelor oficiale ale instituției. Cantina instituției, care deservește peste 1.200 de angajați, poate servi în continuare feluri de mâncare care conțin carne. De aceea, Barbara Henricks a fost acuzată de ipocrizie de către parlamentarul Gitta Conneman.

Nu vor salva mediul arătând cu degetul spre cei care consumă carne, iar ei știu asta. Interdicția se aplică doar unei mâini de oaspeți, iar nu celor 1.200 de angajați.

Și Ministrul german al Agriculturii a reacționat:

Nu permit să mi se impună această zi vegetariană pe ușa din dos. Cred în diversitate și libertatea alegerii, nu în această dădăceală.

Același ministru al agriculturii, Christian Schmidt, a propus mai demult interzicerea folosirii unor termeni ca „cârnat vegetarian” sau „chifteluțe vegetariene”, pe motiv că induce în eroare consumatorii. Activiștii au acuzat-o că luptă împotriva dezvoltării sectorului vegetarian.

Consumul de carne, în atenția autorităților

Recomandări privind reducerea consumului de carne au venit și din partea cercetătorilor europeni și internaționali.

Experții ONU avertizau în 2015 că, până în 2050, am putea consuma cu 76% mai multe produse din carne și cu 65% mai multe produse lactate. În aceste condiții, limitarea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius s-ar putea dovedi un obiectiv imposibil de atins, din moment ce industria produselor de origine animală e printre cele mai mari generatoare de emisii de gaze cu efect de seră.

În 2016, mai mulți cercetători suedezi atrageau atenția că țintele asumate de Uniunea Europeană în ceea ce privește poluarea nu pot fi îndeplinite dacă statele membre nu își reduc semnificativ cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră rezultate din consumul de carne și de produse lactate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri