Germania, Italia și China sunt cele mai eficiente țări din punct de vedere energetic

În fiecare an Consiliul American pentru Economie Eficientă Energetic (ACEEE) publică un top al celor mai eficiente 16 țări din punct de vedere energetic. Clasamentul  este întocmit în baza unor indici care vizează transportul, industria, construcțiile și efortul național de a reduce costurile.

 

tari

 

Potrivit clasamentului ACEEE, Germania este țara cu cea mai mare eficiență energetică, iar China este țara cu cea mai mare rată de îmbunătățire a eficienței energetice. Punctele forte ale Germaniei sunt date de fondurile publice care asigură 30% din valoarea de achiziție a noilor motoare, aparate de aer condiționat și compresoare cu randament ridicat, de creditele preferențiale destinate pentru construirea unor clădiri efiente energetic sau reabilitarea celor vechi la standardele actuale, dar și de faptul că această țară și-a stabilit ca obiective majore reducerea cu 20% a consumului de energie până în 2020 și cu 50% până în 2050, față de nivelul anului 2008.

Poziția secundă este ocupată de Italia grație măsurilor adoptate pentru eficientizarea transporturilor. Aceasta a investit masiv în dezvoltarea sistemulul național de cale ferată care poate asigura atât transportul mărfurilor, dar și al călătorilor, cu emisii extrem de scăzute, comparativ cu transportul auto sau aerian. De asemenea, Italia și-a încurajat cetățenii prin oferirea anumitor avantaje să achiziționeze automobile noi.

clasament

 

Surpriza clasamentului este dată atât de China, care a reușit într-o perioadă relativ scurtă să implementeze măsuri care să îi eficientizeze consumurile energetice naționale, dar și de SUA care, deși este cea mai mare economie a lumii, s-a clasat abia pe locul al 13-lea.

China a reușit să facă pași importanți în acest an chiar dacă este cel mai mare consumator de cărbune și cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră. Clădirile din zona rezidențială consumă cea mai puțină energie pe metru pătrat dintre toate țările incluse în clasament.  În trivința transporturilor, toate vehiculele comerciale, grele sau ușoare, trebuie să îndeplinească normele obligatorii privind economia de carburant. De asemea, transportul în comun este cel mai folosit mijloc de transport. China a mai primit o bilă albă și pentru faptul că s-a angajat ca până în 2020 să aibă înscrise în circulație peste 5 milionae de autoturime hibrid sau electrice. China a ocupat poziția a patra în acest an, fiind surclasată de Uniunea Europeană, care a fost clasată pe locul trei.

Citește și:

Reabilitarea clădirilor publice, următoarea provocare în eficiență energetică

Efectele Directivei privind eficiența energetică, resimțite abia din 2015

Eficienta energetica poate genera beneficii de pana la 7 miliarde euro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri